Martićeva osveta za akciju "Bljesak": Prije 19 godina raketiran Zagreb

Martićeva osveta za akciju "Bljesak": Prije 19 godina raketiran Zagreb

Screenshot: YouTube

PROŠLO je točno 19 godina od raketiranja Zagreba od strane JNA. Taj je napad bio osveta za akciju "Bljesak" i oslobađanje zapadne Slavonije.

Osvećujući se za vojni poraz u operaciji Bljesak, pobunjeni su Srbi raketnim sustavom Orkan napali Zagreb. Raketiranje još nekih gradskih središta priznao je tadašnji predsjednik tzv. SAO Krajine Milan Martić. Pred kamerama se hvalio da je osobno naredio napad: "Za ovo što je Tuđman napravio prema vama ovdje, mi smo kao protumjeru bombardirali sve njihove gradove, Sisak više puta, Karlovac i Zagreb, to je napravljeno radi vas".

U raketiranju Zagreba poginulo je šest osoba, a više od 200 je ranjeno. Kazetne bombe s ubojitim zvončićima ranile su baletne umjetnike u HNK, a pale su i u blizini Dječje bolnice u Klaićevoj u čijem je dvorištu život izgubio jedan pirotehničar.

Zagreb se prisjetio stradalih civila

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zagreba i Zagrebačke županije, članovi obitelji poginulih civila, te izaslanstvo Grada Zagreba prisjetili su se danas stradalih civila u raketiranju Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

Prije 19 godina, 2. svibnja 1995., srpske paravojne postrojbe napale su središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem tzv. "zvončićima" kako bi se osvetili za vojni poraz dan prije u operaciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji.

Tom je prilikom u samom gradskom središtu poginulo sedmero ljudi, a ranjeno ih je 205, prisjetila se predsjednica Udruge Marija Vražić.

Ovim obilježavanjem po njezinim riječima Udruga želi poručiti da se ne smije zaboraviti što se u ta dva dana dogodilo, a također smatra kako bi obitelji stradalih civila trebale imati i zakonom odobrena izvjesna prava koja im do danas niti jedna Vlada nije omogućila.

Dodaje i kako su oni civili koji su tom prigodom ostali invalidi uspjeli ostvariti svoja zakonom zajamčena prava, ali i dalje drži da to nije dovoljno od strane države, dodajući da i druge obitelji stradalih trebaju ostvariti svoja prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih izjavila je kako se ovakvim obilježavanjem toga strašnog čina želi održati trajno sjećanje na sve tada nastradale (i poginule i ranjene), podsjećajući kako je nažalost među ranjenima tada bilo i djece koja i danas trpe različite posljedice ranjavanja.

Na spomen ploči ispred koje je danas obilježeno sjećanje na taj nemili događaj piše da ploča podsjeća na spomen svibanjskim žrtvama 1995.

Navedena su imena tada poginulih civila: Ivan Brodar, Damir Dračić, Stjepan Krhen, Ivanka Kovač, Ivan Markulin, Ana Mutevelić i Luka Skračić, te podatak da je ranjeno 205 osoba.

Da je raketiranje Zagreba 2. svibnja 1995. bila osveta pobunjenih Srba za vojni poraz u akciji "Bljesak", pred televizijskim je kamerama otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić.

Napad je ponovljen i sutradan. Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10,23 sati, kada je nekoliko projektila sa "zvončićima" ispaljeno iz raketnog sustava "Orkan" na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Trg svibanjskih žrtava u Zagrebu danas se nalazi na raskršću Vlaške i Draškovićeve ulice. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara