Martina Dalić napustila HDZ: "Nisu sposobni Hrvatsku izvesti iz krize"

Foto: FAH

MARTINA DALIĆ, bivša ministrica financija u vladi Jadranke Kosor, odlučila je napustiti HDZ. Dalić neće vratiti saborski mandat HDZ-u, već će nastaviti djelovati u parlamentu kao nezavisna zastupnica.

Svoju odluku Dalić je javnosti obznanila putem otvorenog pisma, u kojem stoji da HDZ napušta zato što vjeruje da njena stranka ne može spasiti Hrvatsku iz krize u kojoj država grca još od 2009. godine. Hrvatska, kaže Dalić, ne može podnijeti još jednu lošu vlast.

Uputila je i direktnu kritiku šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, napisavši da HDZ nema "dovoljno snage niti odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću".

HDZ, tvrdi Dalić, nije spreman na radikalne promjene koje su Hrvatskoj potrebne. Kao primjer navodi inicijativu koju je pokušala pokrenuti, napisavši prijedlog zakona koji bi rezultirao depolitizacijom državne i javne uprave i reformom sustava plaća na načelima stručnosti i rezultata rada. Njena inicijativa nikada nije ugledala svjetlo dana jer u stranci nije dobila nikakvu podršku.

Dalić je uvjerena da će HDZ na vlast doći nespreman, "a Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu Vladu koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema".

Pismo Martine Dalić upućeno šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku: "Ne želim od ovoga politički cirkus"

"S obzirom na našu višegodišnju suradnju, želim Te ovim putem osobno obavijestiti da sam donijela odluku o izlasku iz HDZ-a. Ovu sam odluku donijela teško i vagala sam dugo. Međutim, u proteklom sam se razdoblju previše puta uvjerila da se vodstvo HDZ-a nije spremno jasno odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize. Puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a stvarni sadržaj, posebno suočavanje sa složenošću i težinom mjera potrebnom za izvlačenje zemlje iz krize je manje važan ili u najboljem slučaju sekundaran. Za mene je daljnje sudjelovanje u takvom okruženju nemoguće jer sam danas potpuno uvjerena da se stvari neće promijeniti.

Nema, po meni, niti dovoljno snage niti odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću.

Pokušala sam svojim radom pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima naše ekonomske stvarnosti kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka i bez kojih će Hrvatska još dugo stagnirati. Samo jedan primjer. Predložila sam vodstvu HDZ-a i pripremila u formi prijedloga zakona inicijativu za depolitizaciju državne i javne uprave i reformu sustava plaća na načelima stručnosti i rezultata rada. Ta je inicijativa ostala u ladici. Nisam dobila podršku za podnošenje tih zakona u saborsku proceduru. Iz toga zaključujem da unatoč retorici, stvarne spremnosti za pripremanje reformu, njihovo javno tumačenje i kasnije provođenje u stvari nema.

Stručnjaci koji se u HDZ-u bave ekonomijom zastupaju vrlo različite ideje, često međusobno suprotne i nespojive ideje, zbog čega je jasno da sve one ne mogu istovremeno zaživjeti. Ne mogu svi biti u pravu posebno stoga što je naša ekonomska situacija toliko teška da iduća Vlada neće imati niti malo slobode. Ako bude željela stvoriti ikakvu šansu za oporavak Hrvatske tada će morati raditi ono što se mora i ono što zahtijevaju objektivna ograničenja. Međutim, u ekonomskom timu HDZ-a nema koordinacije, nema vodstva, nema jasnog smjera i konkretnog bavljenja stvarnim uzrocima ove dugotrajne krize. Taj je tim potpuno nefunkcionalan i bojim se da će s obzirom na način njegova (ne)vođenja takav i ostati.

Svi ti primjeri mi pokazuju da tzv. pripreme za preuzimanje vlasti nisu i neće biti niti dovoljno odlučne niti dovoljno fokusirane da rezultiraju potpunom spremnošću rukovodstva HDZ-a za provođenje reformi i poduzimanje svih onih mjera nužnih za izlazak iz krize - bez obzira koliko te reforme i mjere bile složne i teške. A Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu Vladu koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema.

Napori koje sam činila da pridonesem promjeni takvog stanja nisu zaživjeli u stranci i zaključujem da ona, a konkretno njezin predsjednik, i dalje namjerava držati sve opcije otvorenima i stvarati dojam da su sve moguće ideje relevantne i da su svi njihovi zagovornici u pravu. Ne vidim da išta više tu mogu napraviti, a nije da nisam pokušala, i zato istupam iz HDZ-a

Nastavit ću svoj rad u Saboru kao nezavisan zastupnik sukladno svom najboljem znaju i oslobođena bilo kakvih ograničenja i pritiska nužnosti dobivanja izbora.

Moja je želja i namjera da od ovoga događaja ne pravim politički cirkus i 'naslovnice' zbog čega Te o ovoj odluci obavještavam na ovaj način. Radi se o osobnoj odluci koja nije niti na koji način usmjerena na stvaranje potkonteksta za neku novu političku karijeru. Mail sličnoga sadržaja sam poslala i na adrese nekoliko drugih istaknutih ekonomskih novinara s kojima s tijekom proteklih godina surađivala", napisala je Dalić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara