Mates: Milanović je od mene tražio da ne povlačim kandidaturu za člana Revizorskog suda

Mates: Milanović je od mene tražio da ne povlačim kandidaturu za člana Revizorskog sudaČLAN Europskog revizorskog suda Neven Mates rekao je u ponedjeljak popodne članovima Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta da se nije povukao iz postupka imenovanja na nagovor premijera Zorana Milanovića.

"Napisao sam pismo o povlačenju, potpisao ga i onda otišao k premijeru. Premijer je od mene zatražio da se ne povučem i tada sam odlučio ostati u postupku. Napisao sam pismo o povlačenju i predsjedniku Europskog parlamenta, ali ga nisam poslao jer sam odlučio ostati u postupku", rekao je Mates članovima Odbora za proračunski nadzor.

Mates je pozvan na sastanak Odbora kako bi objasnio zašto nije poštovao obećanje da će povući kandidaturu ako ne dobije potporu Europskog parlamenta.

On je u svome obraćanju rekao da je bio iznenađen što se tolika pozornost posvetila pitanju hoće li se unaprijed obvezati da će se povući u slučaju negativnog mišljenja Europskog parlamenta, dok njegovu stručnost nitko nije dovodio u pitanje.

"Nakon što je Parlament glasovao protiv mene, ja sam razmotrio svoju situaciju i zaključio da je bezrazložno veliki naglasak stavljen na pitanje o povlačenju. Svrha toga pitanja nije bilo razmatranje kompetentnosti kandidata, nego nametanje da Parlament ima de facto pravo veta na imenovanje članova Revizorskog suda", rekao je Mates ponavljajući da nije na njemu da mijenja postojeća pravila za imenovanja.

Mates se ispričao svima onima "koji su mogli biti zbunjeni" njegovim izjavama. "Nije mi bila namjera zavesti ili izraziti nepoštovanje prema Parlamentu ili bilo kome drugom. Kao član Suda, želim nastaviti raditi zajedno s ovim Odborom kako bi ostvarili naše zajedničke ciljeve i nadam se da ćemo završiti s nesporazumima", rekao je Mates.

Najoštriji u raspravi je bio nizozemski liberal Jan Mulder koji je rekao da je sada, nakon Matesova istupa, situacija "još gora". On je izravno proturječio Matesu rekavši da je Parlament glasovao o njegovim kvalifikacijama, a ne o odgovoru na pitanje hoće li se povući.

"Mislim da je u Parlamentu doista bilo rezervi u pogledu vaših kvalifikacija i vaše izjave mi ne ulijevaju povjerenje. Vi niste održali riječ i nitko vam više u Parlamentu neće vjerovati ni vašim izvješćima", rekao je Mulder.

Francuski zastupnik iz Europske pučke stranke Jean-Pierre Audy je rekao da Matesova izjava pokazuje da on nije neovisan u odnosu na hrvatsku vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se ljutimo na vas i na vašu vladu, jer se niste povukli na inzistiranje premijera, što znači da niste neovisni. Ali, ja sam ipak za to da okrenemo stranicu kao što vi to želite i smatram da vi imate kvalifikacije za člana Suda", rekao je Audy.

Belgijski zastupnik zelenih Bart Staas je rekao da je Mates dao obećanje o povlačenju Parlamentu, a ne predsjedniku hrvatske vlade. "Mogli ste ići rimskom papi, nekom muftiji ili caru. Ali, nama ste dali riječ. Možemo okrenuti novu stranicu, ali vi ste izgubili povjerenje", rekao je Staas.

Španjolska socijaldemokratska zastupnica Ines Ayala Sender se zauzela za prihvaćenje Matesove isprike, ali mu je poručila da "na temelju svoje savjesti razmisli o svemu".

"Izgleda da niste dovoljno ozbiljno shvatili važnost pitanja. Imenovanje nije samo stvar kvalifikacija nego i povjerenja. Vaš slučaj sada slabi položaj Revizorskog suda", rekla je Ayala Sender.

Zamrznuli mu imovinu

U okviru postupka imenovanja za člana Revizorskog suda, Mates je 27. svibnja saslušan pred Odborom za proračunski nadzor. Tada je zastupnicima obećao da će povući kandidaturu ako mu Parlament izglasa negativno mišljenje. Isto je učinio i u pisanom obliku nekoliko dana nakon saslušanja.

Odmah nakon saslušanja 27. svibnja, Odbor je dao negativnu ocjenu Nevenu Matesu, a to je potvrđeno i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 12. lipnja u Strasbourgu, kada je protiv Matesa glasovalo 396 zastupnika, 231 je bilo za, a 45 suzdržano. Mišljenje Europskog parlamenta je samo savjetodavno i Vijeće EU-a imenovalo je 10. srpnja Matesa za člana Revizorskog suda.

Europski parlament nije bio zadovoljan odlukom Vijeća te je sedmoro zastupnika iz pet klubova zastupnika postavilo pitanje Vijeću o tome zašto je Mates imenovan protivno mišljenju Europskog parlamenta. Vijeće je odgovorilo da je pri donošenju odluke poštovalo odredbe koje propisuje Ugovor o funkcioniranju Unije, čime zastupnici nisu bili zadovoljni, ističući da tu u pitanju nije legalnost, nego legitimnost odluke, a jedna je zastupnica zatražila poništenje odluke o Matesovu imenovanju.

Kao dodatni pritisak, zastupnici su svom prijedlogu proračuna za 2014. izglasali amandman da se zamrznu sredstva namijenjena za plaće i troškove ureda hrvatskog člana Revizorskog suda Nevena Matesa dok ne objasni zašto nije odustao od kandidature iako je dobio negativno mišljenje zastupnika.

Sada traju pregovori između Vijeća i Parlamenta i od tih pregovora ovisi hoće li taj amandman ostati u konačno izglasanom proračunu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara