Matić odgovorio na prijetnje šatordžija: Naučite razliku između dijaloga i ultimatuma pa ćemo razgovarati

Matić odgovorio na prijetnje šatordžija: Naučite razliku između dijaloga i ultimatuma pa ćemo razgovarati

Foto: FAH

MNISTAR branitelja Predrag Matić, koji je danas bio na otkrivanju spomen-obilježja masovne grobnice u Gređanima kod Topuskog, osvrnuo se na ultimatum šatordžija iz Savske, upućen s Trga bana Jelačića ove subote.

Đuro Glogoški, jedan od vođa šatoraša, zatražio je da Vlada do četvrtka započne dijalog sa šatorašima. U suprotnom je najavio dolazak prosvjednika na Trg svetog Marka, naglašavajući kako će u tom trenutku "netko morati otići". 

> Thompson pjevao za šatordžije, u publici i ratni zločinci, Glogoški zaprijetio Milanoviću

Četvrtak će ujedno obilježiti i 200 dana prosvjeda šatoraša pred Ministarstvom branitelja u Savskoj 66. Na otkrivanju spomen-obilježja masovne grobnice Gređani pojavili su se i Josip Klemm i Đuro Glogoški.

Matić: Do dijaloga se ne dolazi ultimatumima

Predrag Matić, upitan hoće li doći do susreta premijera i vođa prosvjednika iz Savske, kazao je kako je dijalog uvijek potreban i dobar, dodajući kako se, s druge strane, do dijaloga ne dolazi ultimatumima, prenosi HRT.

"Tri i pol godina sam ministar hrvatskih branitelja, tri i pol godina im je moja ruka ispružena, što i dalje vrijedi, nažalost oni barataju sa dva suprotna pojma - jedan je ultimatum, drugi je dijalog. Ako ne znaju što to znači, morali bi to pogledati u rječnik stranih izraza, ali mogu ih ja podsjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naučite razliku pa možemo razgovarati"

Dakle, dijalog je razgovor, je razumijevanje, a ultimatum je nešto o čemu nema razgovora. Ja znam razliku između dijaloga i ultimatuma pa predlažem da i drugi to nauče", poručio je Matić.

Dolaze nama i prosvjednici, ali krišom, kada ih organizatori ne vide, da normalno rješavaju svoje stvari jer mi rješavamo sve njihove potrebe iako u posljednjih šest mjeseci zaista u otežanim uvjetima", dodaje.

Naglasio je kako su on i cijela Vlada na raspolaganju šatorašima za razgovor, kada se ratni veterani dogovore o čemu žele razgovarati.

"Dijalog - da, ultimatum ne", zaključuje Matić.

Deur dobio protokolarnu prednost pred Matićem

Matić je ocijenio da je današnji protokol bio dostojanstven, ali je, po njegovu mišljenju, prednost dana izaslaniku hrvatske predsjednice Anti Deuru.

"Činjenica je da sam ja sam najviši dužnosnik, a da je izaslanik predsjednice Deur imao prioriteta kod govora i kod polaganja vijenaca", rekao je Matić.

Na pitanje namjerava li danas pružiti ruku prosvjednicima, ministar je odgovorio da mu "poniženje odbijanja pozdrava ne treba", a na dodatno pitanje smatra li svojevrsnom prijetnjom najavu organizatora prosvjeda da će ponovno prosvjedovati na Markovu trgu 30. svibnja rekao je da je Hrvatska pravna država za koju su se borili hrvatski branitelji.

Glogoški: Poziv smo uputili Milanoviću, a ne Matiću

"Kao hrvatski branitelj, tako sam shvatio i svoju borbu i zatočenje u tri srpska koncentracijska logora, sa željom da ovo bude pravna i demokratska država s jednakim mogućnostima i pravima za sve njene građane", rekao je Matić.

Đuro Glogoški rekao je novinarima kako je to mjesto koje zahtijeva dostojanstvo i prilika da se pošalje poruka da za likvidaciju žrtava u Grđanima još nitko nije odgovarao te da bi državne institucije s tim u vezi "trebale početi raditi svoj posao".

Na pitanje hoće li iskoristiti priliku i razgovarati s ministrom Matićem, odgovorio je da je poziv bio upućen premijeru, a ne ministru Matiću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara