Matijević: Glavaš bi danas ili sutra mogao biti pušten iz zatvora

Matijević: Glavaš bi danas ili sutra mogao biti pušten iz zatvora

Foto: Facebook

BRANIMIR GLAVAŠ kojem je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda temeljem koje zbog ratnog zločina izdržava zatvorsku kaznu u Mostaru, prema očekivanju njegovog odvjetnika Dražena Matijevića, mogao bi danas ili sutra biti pušten na slobodu.

Matijević je Hini izjavio da ima informacije po kojima je Ministarstvo pravde BiH primilo od hrvatskog Ministarstva pravosuđa odluku Ustavnog suda kojom se ukida presuda Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša.

Odvjetnik očekuje očitovanje u najkraćem roku, što znači da bi Glavaš danas ili sutra mogao biti pušten iz mostarskog zatvora jer odluka hrvatskog suda više nije pravomoćna.

Matijević je rekao da ne savjetuje Glavašu povratak u Hrvatsku, dok njegov odvjetnički tim od hrvatskog pravosuđa ne dobije jasna tumačenja o tome postoje li ikakve zapreke za njegov slobodni povratak.

Nažalost, sve je moguće, tim više što od početka postupka upozoravam da se radilo o politički montiranom procesu protiv Glavaša, koji, kako tvrdi Matijević, nevin služi zatvorsku kaznu.

Odluka Ustavnog suda, na koju se čekalo četiri godine, po odvjetnikovim riječima, nada je ne samo za Glavaša, već i da svi drugi mogu očekivati pravdu i pravičnost.

Matijević napominje kako je upravo današnji dan kada je Hrvatska 1992. međunarodno priznata važan "za Glavaša koji se borio za hrvatsku slobodu i za sve hrvatske branitelje i stradalnike", te da Glavašev izlazak iz zatvora ima višestruku simboliku.

U novinarskim krugovima nagađa se da bi Glavaš već danas mogao biti pušten iz mostarskog zatvora.

Hrvatska obavijestila BiH da presuda Glavašu nije pravomoćna


Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa obavijestilo je u srijedu pravosudna tijela Bosne i Hercegovine o ukidanju pravomoćne presude Branimiru Glavašu, čime se otvara mogućnosti da on izađe na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Ministarstvu pravosuđa Hini su potvrdili da su u srijedu od zagrebačkog Županijskog suda zaprimili odluku Ustavnog suda i dopis u kojem ih obavještava da osuđujuća presuda Glavašu nije pravomoćna. Ministarstvo je o tome odmah izvijestilo nadležna pravosudna tijela Bosne i Hercegovine, u kojoj Glavaš služi zatvorsku kaznu.

Glavaš kaznu služi po pravomoćnoj presudi koju je Ustavni sud ukinuo u ponedjeljak 12. siječnja i njegovi odvjetnici očekuju da se do pravomoćnosti pusti na slobodu.

Ustavni sud ukinuo je presudu Branimiru Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Nakon što je kaznu od osam godina zatvora potvrdilo i pravosuđe susjedne BiH, gdje je odlučio odslužiti zatvor, Glavaš je do sada odslužio tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, po pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda pa u ćeliju dolazi samo prespavati.

BiH dobila obavijest o Glavašu, Sud BiH čeka tekst odluke Ustavnog suda

Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine dobilo je obavijest da je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu za ratne zločine Branimiru Glavašu, no do Suda BiH, koji je nadležan za ovaj slučaj, nije došla i sama odluka hrvatskog Ustavnog suda pa on za sada ne može ni odlučivati o eventualnom Glavaševu puštanju na slobodi, doznaje u četvrtak Hina u Sarajevu.

Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravosuđa BiH zadužen za međunarodnu suradnju, kazao je kako je u to ministarstvo u srijedu navečer telefaksom stigla obavijest iz Ustavnog suda Hrvatske o ukidanju presude.

"Ta je obavijest jutros po kuriru poslana na Sud BiH i na njemu je donošenje odluke", kazao je Sladoje Hini.

U Sudu BiH su pak potvrdili kako su obavijest dobili, ali ne i samu odluku Ustavnog suda, što je preduvjet za daljnje postupanje.

"Odluku Ustavnog suda Hrvatske mi još nemamo", kazala je tijekom poslijepodneva glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić.

Dopis Ministarstva pravosuđa BiH, prema stajalištu Suda BiH, nije dovoljan da bi se donijela bilo kakva konkretna odluka, a ne postoji ni zakonski rok u kojemu se sudsko vijeće mora očitovati o tom dopisu.

Na temelju odluke Ustavnog suda Hrvatske, koji je ukinuo presudu od osam godina zatvora na koliko je osuđen nakon što je pravomoćno proglašen krivim za ratne zločine, Glavaš bi trebao biti pušten iz zatvora u Mostaru, u kojemu je tu kaznu izdržavao nakon što je iz Hrvatske pobjegao u BiH.

U ovom slučaju odluku o eventualnom puštanju na slobodu Glavaša treba donijeti vijeće Suda BiH, jer je taj sud bio nadležan i za priznavanje presude iz Hrvatske te je Glavašu odredio izdržavanje zatvorske kazne u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara