Mediji u BiH: "Hrvatska dobila prvu predsjednicu"

Mediji u BiH: "Hrvatska dobila prvu predsjednicu"

Screenshot: www.nezavisne.com

"HRVATSKA dobila prvu predsjednicu", naslovi su kojima je danas većina dnevnih listova u Bosni i Hercegovini izvjestila o ishodu hrvatskih predsjedničkih izbora.

I "Dnevni avaz" kao i "Osloobđenje" vijest su objavili na naslovnicama iako je glavna bila ona o prosvjednom maršu upriličenom u nedjelju u Parizu protiv terorizma.

"Avaz" u opširnu izvješću ističe kako je ovo bila tijesna i neizvjesna bitka za predsjednika Hrvatske pri čemu je Grabar-Kitarović izborila pobjedu zahvaljujući prednosti tek nešto većoj od jedan posto.

Taj list citira i prve izjave nove hrvatske predsjednice koja je, među ostalim, obećala kako će podržati Hrvate u BiH da postanu jednakopravni s ostalim konstitutivnim narodima jer bez Hrvata nema ni BiH.

"Oslobođenje" o Grabar-Kitarović riječima hvale

Prenoseći dramatičnu kronologiju prebrojavanja glasova u izbornoj noći, "Oslobođenje" ističe kako je poruka birača ipak jasna neskriveno hvaleći novu predsjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Birači su odlučili: Hrvatska je dobila prvu predsjednicu države u povijesti, ženu koja zna, hoće i može", piše ovaj list.

"Oslobođenje" također prenosi i riječi predsjedničkog kandidata iz prvog kruga Ivana Vilibora Sinčića koji je još aktualnog predsjednika Ivu Josipovića nazvao "crvenim buržujem" ocijenišvi pri tom kako je on izgubio utrku za još jedan mandat "jer je sirotinji okrenuo leđa".

Istaknuta je i izjava premijera Zorana Milanovića u kojoj je on poručio kako neće biti ništa od planova Grabar-Kitarović za izvanredne parlamentarne izbore te kako sadašnja hrvatska vlada ostaje "jedina brana od povratka kriminalne zadruge na vlast".

O gužvama u BiH

Banjolučke "Nezavisne novine" na naslovnici zaključenoj prije objave izbornih rezultata istaknule su kako je ove predsjedničke izbore obilježio iznimno velik odaziv birača.

Mediji u BiH redom ističu kako su na biralištima u toj zemlji zabilježene neuobičajeno velike gužve koje su prouzročile veliko nezadovoljstvo kod birača čiji je odaziv također bio rekordan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara