Merkel i Juncker ne žele govoriti o trećem programu pomoći Grčkoj

Merkel i Juncker ne žele govoriti o trećem programu pomoći Grčkoj

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekli su u srijedu u Bruxellesu da u ovom trenutku ne treba spekulirati o trećem paketu pomoći Grčkoj, nego se usredotočiti na provedbu ovoga koji je nedavno dogovoren.

"U ovom trenutku činimo sve što možemo da se ovaj drugi paket pomoći provodi. Sada ga treba provesti, trojka će to vrednovati, dakle sada imamo pune ruke posla s provedbom ovoga programa", rekla je kancelarka Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare S Junckerom nakon susreta s njim i svim povjerenicima.

"Treba izbjeći poduzimanje jednostranih mjera"

Zanimljivo je da je koristila izraz "trojka", za koji grčka krajnje lijeva vlada premijera Aleksisa Ciprasa ne želi ni čuti i umjesto kojeg se u zadnje vrijeme koristi izraz "institucije".

Juncker je također rekao da se u sljedeće četiri mjeseca, za koliko je produljen program financijske pomoći Grčkoj, treba skoncentrirati na njegovu provedbu, da je "prerano spekulirati o trećem paketu" te da treba izbjeći poduzimanje "jednostranih mjera".

Merkel je rekla da su glavne teme razgovora bile stanje u Ukrajini, i u tom kontekstu odnosi s Rusijom, zatim gospodarski rast i stvaranje radnih mjesta u Europi, gdje podržava Junckerov plan za koji države članice trebaju stvoriti povoljan okvir za njegovu provedbu, te energetska unija i digitalno tržište i pregovori sa Sjedinjenim Državama o Transatlantskom trgovačkom i invsticijskom partnerstvou (TTIP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Juncker je rekao da Komisija radi na tome da se pregovori o TTIP-u dovrše do kraja ove godine, ali "da nema mandat da prodaje europske vrijednosti".

U vezi s pregovorima o sveobuhvatnom trgovačkom sporazumu sa Sjedinjenim Državama u Europi postoji zabrinutost da bi pregovarači mogli pristati na snižavanje standarda za sigurnost hrane, lijekova, kozmetiku itd.

Moguće daljnje sankcije Rusiji

Merkel je na novinarsko pitanje o odluci Komisije da Francuskoj dade dvije dodatne godine za spuštanje proračunskog deficita ispod tri posto, rekla da je tu odluku primila na znanje i da se o tome sada razgovora na različitim razinama u europskim institucijama.

"U Francuskoj se intenzivno provode reforme, koje daju nadu da će ispuniti zacrtane ciljeve. Dobro surađujem s predsjednikom Francoisom Hollandom, želimo pomoći ali bez miješanje u unutarnje francuske stvari. Francuska je na dobrom putu", rekla je Merkel.

Merkel je rekla da se razgovaralo i o provedbi sporazuma iz Minska o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini te o mogućnosti daljnjih sankcija protiv Rusije ne bude li provodila taj sporazum.

Ona je istaknula da taj sporazum, između ostaloga, predviđa da ukrajinske vlasti preuzmu kontrolu na svojim granicama prema Rusiji, što znači i u onom dijelu Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih separatista.

"Teritorijalni integritet zemlje bit će uspostavljen kada Ukrajina iziđe na granice s Rusijom", rekla je Merkel, dodajući da su i sankcije protiv Rusije bile također tema, ali da je sada prioritet spriječiti prolijevanje krvi u tom području.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara