Merkel upozorava Moskvu: Priznajte odgovornost i uspostavite mir u Ukrajini!

Merkel upozorava Moskvu: Priznajte odgovornost i uspostavite mir u Ukrajini!

Foto: Hina

MOSKVA treba priznati svoju odgovornost za osiguravanje napretka mirovnog procesa u Ukrajini gdje je potrebno postići primirje kako bi se istražio pad malezijskog putničkog zrakoplova nedaleko od ruske granice, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Postoji puno naznaka da je zrakoplov srušen i počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde, kazala je.

"Ti su nam događaji još jednom pokazali da je nužno političko rješenje i prije svega da je Rusija također odgovorna za ono što se događa u Ukrajini u ovom trenutku", rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Dodala je da upućuje "vrlo jasan poziv ruskom predsjedniku i vladi da pridonesu postizanju političkog rješenja".

Neovisna istraga pada zrakoplova treba početi što je prije moguće, smatra Merkel.

Također je rekla da nema alternative dijalogu o Ukrajini s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Merkel i Putin redovito telefonski komuniciraju i kancelarka od njega traži da iskoristi svoj utjecaj kod separatista i tako pomogne u okončanju sukoba na istoku Ukrajine u kojima su ubijene stotine ljudi.

NATO zabrinut sofisticiranošću oružja pobunjenika u Ukrajini

NATO je zabrinut sve većom sofisticiranošću teškog oružja koje koriste separatisti na istoku Ukrajine, izjavio je u petak jedan dužnosnik saveza u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zabrinuti smo sve većim brojem teškog oružja koje koriste separatisti na istoku Ukrajine i rastućom sofisticiranošću opreme", rekao je dužnosnik, koji je tražio da ostane neimenovan.

"Utvrdili smo da Rusija i dalje dopušta prelazak plaćenika i teškog oružja preko svoje granice u Ukrajinu", dodao je on.

Dužnosnik NATO-a nije htio komentirati okolnosti tragedije zrakoplova Malaysia Airlinesa u Ukrajini, u kojoj je život izgubilo 298 putnika i članova posade, napominjući da ne želi ulaziti u "područje obavještajnog rada".

Ukrajinska strana optužuje pobunjenike da su srušili zrakoplov modernim raketnim sustavom zemlja-zrak.

Dužnosnik NATO-a je potvrdio da su zrakoplovi NATO-a za rano radarsko upozoravanje i kontrolu zračnog prostora (AWACS) u vrijeme nesreće bili iznad Poljske i Rumunjske, ali da tek treba pregledati materijal koji su snimili.

"Zbog velike udaljenosti od mjesta na kojem se dogodila nesreća, ne očekujemo da su naši uređaji zabilježili incident", dodao je .

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u četvrtak je izjavio da "odmah treba otvoriti sveobuhvatnu i neometanu međunarodnu istragu kako bi se utvrdile činjenice, a oni koji bi mogli biti odgovorni brzo doveli pred lice pravde".

On je ocijenio da je "nestabilnost koju su u regiji stvorili separatisti uz potporu Rusije stvara sve opasniju situaciju".

Milanović izrazio sućut

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je, u ime hrvatske Vlade i svoje osobno ime, sućut predsjednicima Vlada Kraljevine Nizozemske i Malezije povodom tragične zrakoplovne nesreće na istoku Ukrajine u kojoj su živote izgubili članovi posade i putnici, među kojima i velik broj djece.

Ovom prilikom je posebno izrazio sućut obiteljima žrtava zrakoplovne nesreće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara