Merkel za američko-europski trgovinski sporazum

Merkel za američko-europski trgovinski sporazum

Screenshot: YouTube

KANCELARKA Angela Merkel pokušala je u petak raspršiti strahove Nijemaca od predloženog američko-europskog trgovinskog sporazuma, poručivši vodećim gospodarstvenicima da će Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) poticati rast i stvarati radna mjesta.

Strahovi od tog sporazuma u Njemačkoj nisu opravdani, rekla je Merkel u govoru pred Američkom trgovinskom komorom.

Prema nekim procjenama, TTIP bi trebao ojačati gospodarstva Europske unije i Sjedinjenih Država i to svako za 100 milijarda dolara na godinu.

"To je jedan od najrentabilnijih stimulatora rasta što se može zamisliti", rekla je njemačka kancelarka i dodala da se za taj velik projekt vrijedi boriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel se nada da će biti ostvaren 2015. te je dodala kako je njemačko iskustvo pokazalo da su sporazumi o slobodnoj trgovini uvijek stvarali veći rast i više radnih mjesta.

Zadnjih tjedana bilo je oštrih prosvjeda protiv TTIP-a, kojemu se snažno protiv oporbene stranke Zeleni i Ljevica.

Njemačku javnost snažno su uznemirila otkrića bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena o američkom prisluškivanju zapadnih saveznika, među kojima je bila i sama kancelakra. Stručnjaci za trgovinu predviđaju da će u procesu pregovora s EU o TTIP-u SAD morati učiniti ustupke upravo u zaštiti priatnih podataka.

TTIP će ojačati transatlantske odnose, rekla je Merkel i zauzela se tješnju suradnju u energetici sa SAD-om, s ozbirom na ukrajinsku kriza koja izaziva nestabilnost u opskrbi Europljana ruskim plinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara