Mikelić: Tvornica Gavrilović je opljačkana uz pomoć državnog vrha

Mikelić: Tvornica Gavrilović je opljačkana uz pomoć državnog vrha

Foto: Hina

"ĐURO Gavrilović odavno je trebao biti u zatvoru", kazao je Borislav Mikeliću razgovoru za N1 TV te je kazao kako je u sve to bio umješan tadašnji hrvatski državni vrh koji je, kako tvrdi, od njega tražio da Gavrilović živi u Petrinji i vodi tvornicu Gavrilović.

Mikelić je u to vrijeme bio produžena ruka Slobodana Miloševića, a jedno vrijeme bio i premijer tzv. SAO Krajine. Mikelić je htio pregovore s Hrvatskom o gospodarskim pitanjima, a nerijetko je tijekom 94.dolazio u Zagreb. Petrinjci tvrde, pomagao je Gavriloviću u privatizaciji, za svoj džep. On pak sve to odbacuje i za privatizaciju teško optužuje tadašnji hrvatski državni vrh.

"Šarinić je u to vrijeme bio šef ureda kod Tuđmana i apsolutno sam siguran da je on bio u sprezi sa Đurom Gavrilovićem, kada je od mene tražio da ga ja primim, da mu omogućim da dođe u Petrinju, da on tamo stanuje, da vodi fabriku... Ja sam mu rekao što je vama? Šarinić me tražio da Đuro Gavrilović dođe u Petrinju i da vodi fabriku. Ja sam rekao - što je vama?", izjavio je Mikelić.

Zatražio reviziju privatizacije

Kazao je i kako su zaposlili 2500 radnika te dignuli na noge tvornicu koja je 1991. godine prestala s radom. Izjavio je kako je Gavrilović "od Koridora pa preko Beograda pa preko Zagreba otvarao sva vrata" i "uvlačio druge, tko želi s njim napraviti određeni deal, ne bi li u stvari došao do tako velike imovine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit tko je s Gavrilovićem ušao u taj deal, odgovara:

"To je bilo na samom početku, njegov zet je bio Žarko Domjan, predsjednik Sabora, bio je i Tuđman, koji ih je tada podržavao. Bio je cijeli vrh HDZ-ove Vlade - bio je i Bobetko. Svi su oni imali funkciju omogućiti Gavriloviću da na ovakav način dođe do imovine".

Mikelić je kazao i kako je 2001. godine napisao otvoreno pismo i od Račana zatražio reviziju privatizacije iz 1991. godine.

"On je to dao Slavku Liniću, prijatelju Gavrilovića, koji se sada politički prepucava s Milanovićem, ali on je zaustavio reviziju da se ne utvrdi kako je Gavrilović došao do imovine", izjavio je Mikelić za N1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara