Miklenić intervjuirao Bozanića: "Nametnuti spolni odgoj krši vjerske slobode djece, roditelja i nastavnika"

Foto: Admir Buljubašić / Cropix

IVAN MIKLENIĆ, glavni urednik Glasa koncila, intervjuirao je kardinala Josipa Bozanića na temu zdravstvenog odgoja u školama. Razgovor je objavljen na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Već iz samog naslova teksta "Razgovor s kardinalom Josipom Bozanićem o aktualnostima uz nametanje spolnoga odgoja", jasno je u kojem će smjeru razgovor teći. U uvodu u intervju Miklenić optužuje Vladu da katolicima nameće spolni odgoj kao neprihvatljiv, a okomio se i na HRT kojeg je optužio za manipuliranje rezultatima ankete koja je pokazala da većina građana podržava zdravstveni odgoj koji je uveo Željko Jovanović.

"Ako je problem u 4. modulu tog predmeta, onda treba, poštujući metode demokratskog odlučivanja, stručno i argumentirano pristupiti spornom pitanju uvažavajući u otvorenom dijalogu sve koji su po ustavu i zakonima pozvani dati doprinos za njegovo rješenje. Dobiva se dojam da se uopće ne želi suočiti s argumentima i da se boji argumentirane diskusije o tom pitanju", poručuje Bozanić.

"Prekršeno je ustavno pravo roditelja"

Poglavar crkve u Hrvata tvrdi da se u javnosti "banaliziraju teme sadržaja nametnutoga spolnog odgoja", te da se javnost uvjerava kako zdravstveni odgoj u ovom trenutku nije najvažnija društvena tema. "Međutim, vrijeme i slijed rješavanja pojedinih predmeta opet, što je i red, određuju oni kojima je povjerena vlast", kaže Bozanić.

Odgoj je, tvrdi Bozanić, najveći domet ljudskih mogućnosti, te je na tom području nužna suradnja između škole i obitelji. "Ustav Republike Hrvatske u članku 63. kaže da roditelji 'imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece'. No, pri ovakvom načinu uvođenja zdravstvenog odgoja, koji je problematičan u svojem 4. modulu, to izričito ustavno pravo nije poštivano. U tom je slučaju zakinuto pravo roditelja koji imaju pravo izražavati vlastita mišljenja glede vrijednosnog usmjerenja svoje djece u javnim školama", kaže Bozanić.

"Ne radi se, dakle, u prvom redu o odnosu Crkve i države, nego o odnosu državnih izvršnih vlasti i njezinih građana, u ovom slučaju roditelja, koji imaju posebna prava kad je riječ o odgoju svoje djece u javnim školama. Žalosno je što se u našoj javnosti na više mjesta s omalovažavanjem, do mjere izrugivanja, govorilo o tom vlastitom pravu roditelja", tvrdi Bozanić.

"Krši se vjerska sloboda djece, roditelja i nastavnika"

Miklenić je Bozanića upitao i postoji li opasnost da će zbog "nametanje sadašnjega svjetonazorski obojenog spolnog odgoja" u pitanje biti dovedena i sloboda vjere u Hrvatskoj. "Uistinu postoji opasnost da se forsiranjem takvog spolnog odgoja krši vjerska sloboda djece, roditelja kao i nastavnika. Naime, javna škola mora jamčiti odgojnu i vjersku slobodu i pluralizam, kao i slobodu savjesti svim svojim građanima, jer za odgoj i opće dobro nekonfesionalne vrijednosti ne smiju biti same po sebi prihvatljivije od kršćanskih vrijednosti", kaže Bozanić.

Spolni odgoj u školama Bozanić tumači kao "nametanje nove ideologije". Crkvu posebno smeta ono što Bozanić naziva "rodna ideologija" koja se, kako kaže, "svodi na to da spol više nije izvorna datost naravi koju čovjek treba osobno ispuniti smislom, nego društvena uloga o kojoj se samostalno odlučuje".

"Naime, čovjek niječe vlastitu narav i ne prihvaća je kao darovanu datost. Ta je ideologija u dubokoj suprotnosti s kršćanskom antropologijom koja se temelji na objavljenoj istini da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko. Dvojnost muškoga i ženskoga sržna je za ljudsko biće. Ako nje nema, nego je dana na izbor, dolazi u pitanje i obitelj kao naravna datost, a djeca gube svoje mjesto, dostojanstvo i prava. Hrvatska poznaje pogubnost ideologija nedavne prošlosti, stoga trebamo biti veoma oprezni kad nam se kao usput nameću nove ideologije. Upravo u sjeni zla koje je pogodilo dvadeseto stoljeće može se shvatiti kako se prava Boga i prava čovjeka zajedno afirmiraju ili zajedno padaju. Kao vjernici sve bolje spoznajemo kako je čovjeku današnjice potreban Bog i Božja objava da bi se spasio čovjek, ljudska osoba. Godina vjere u vremenu nove evangelizacije sve vjernike potiče na bolje upoznavanje sadržaja kršćanske objave o čovjeku i dostojanstvu svake ljudske osobe", kaže Bozanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara