Milanović: Cijelo vrijeme se borim protiv estradizacije ljudske tragedije

Milanović: Cijelo vrijeme se borim protiv estradizacije ljudske tragedije

Foto: Hina

PROGLAŠAVANJE katastrofe za poplavljeno područje Vukovarsko-srijemske županije u stvari znači da Vlada preuzima odgovornost, izjavio je premijer Zoran Milanović rekavši kako će se suprotstaviti estradizaciji tragedije.

"Vlada je ocijenila da prema odgovarajućim zakonima mora preuzeti sve u svoje ruke, da je to efektivnije i zbog određenih propusta županijskih vlasti i stožera, možda je to nadmašivalo njihove mogućnosti, ali mi preuzimamo odgovornost da se u nikoga ne bi upiralo prstom, evo odgovorna je Vlada", rekao je Milanović.

Od tragedije se radi estrada

Premijer je komentirao izjavu vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića koji mu je zamjerio što se pri obilasku poplavljenog područja nije sastao sa članovima županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Imam puno ozbiljnog posla i svatko tko želi pomoći je dobrodošao. Radim sve sa svoje strane da se ovo ne pretvori u estradizaciju, svim svojim suradnicima koji su zakonski nadležni prepuštam, i kontroliram ih, ali prepuštam da donose mjere za koje nije potrebno da se donose na Vladi. Tako se po meni vodi država, a ne na način da se sve koncentrira u jedne ruke i da se onda radi estrada od toga. Očito je da ovom situacijom upravljamo, da znamo što radimo i iz nje ćemo izaći jači, a onda neka građani ocjenjuju što je dobro a što nije bilo dobro", rekao je premijer.

Da bismo podnijeli zahtjev za naknadu štete iz europskog fonda solidarnosti, šteta mora biti najmanje 280 milijuna eura, a točan iznos nemamo, rekao je Milanović pojasnivši svoju izjavu od neki dan kada je rekao da ćemo novac od EU tražiti iako imamo i svojeg novca.

Ako bude trebalo, ići će se u rebalans proračuna

"Naravno i rado bih da griješim, ali drago mi je da su ljudi to primijetili, kad sam rekao reda radi, da baš tako jer to je red da tražimo. Hoćemo li dobiti i koliko, to je pitanje. Mi smo ozbiljna država i to sada pokazujemo jer je posao do sada, bez obzira na krizu, dobro odrađen. Ali treba dokazati da su razmjeri štete preko 0,6 % BDP-a to je skoro 2 milijarde kuna, cijelo vrijeme se borim protiv estradizacije ljudske tragedije", rekao je.

Ponovio je da novca u proračunu ima.

"S pozicija proračuna za elementarne nepogode i iz proračunske pričuve, ako bude trebalo i sa drugih pozicija. Uvijek postoji način da se ide u rebalans proračuna, ako bude potrebno, a mislim da neće biti potrebno", rekao je Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara