Milanović: Devalvacija kune mnoge bi dovela na rub egzistencije

Milanović: Devalvacija kune mnoge bi dovela na rub egzistencije

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vlade Zoran Milanović izjavio je u utorak na Rabu, govoreći o gospodarskom programu HDZ-a, kako od političkih suparnika očekuje da se ograde od ideja o mogućoj devalvaciji kune.

Milanović je ocijenio da bi devalvacija kune mnoge građane koji imaju kredite u stranim valutama dovela na rub egzistencije.

"HNB štiti tečaj kune prema euru jakim i čvrstim deviznim rezervama, i tako će nastaviti dok sam ja premijer", istaknuo je Milanović.

"Problem s devalvacijom je u tome što se tvrdi da bi se tako ostvarila konkurentnost u izvozu, a to je prijevara i zabluda", ocijenio je, dodajući da je i Grčka tako razmišljala pa devalvirala drahhmu svakih deset godina te je tu gdje jest. Milanović je izjavio se konkurentnost postiže ulaganjima u infrastrukturu, u hotele, kao na Rabu, te se to ne može vratiti devalviranom kunom.

"Ne bih imao obraza priznati da su mi stranci pisali program kao HDZ-u"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za gospodarski program HDZ-a je rekao da bi ga kao "intimnu nacionalnu stvar" trebali pisati domaći, a ne strani stručnjaci.

"Savjetovati se s pametnim ljudima iz drugih zemalja se može uvijek, ali ne da oni pišu hrvatski gospodarski program, ja ne bih imao obraza to priznati", istaknuo je.

"Strani investitori i konzultanti ne bi savjetovali da učinimo niz poteza koje smo povukli, poput izgradnje autocesta, na način kako smo to obavili. Nema stručnjaka koji bi savjetovao da se toliko zadužite da ojačate naciju. To nije sve poslovna logika i zato treba nama izaći iz utrobe", rekao je premijer.

Reagirajući na ocjene s HDZ-ova skupa da se rezultati mjere nakon pet godina, MIlanović je rekao kako mu je to drago čuti. "To su rekli naši politički konkurenti, a ja mislim nastaviti raditi ovaj posao. Rezultati se počinju vidjeti, ali na trulim temeljima se teško gradi", ocijenio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara