Milanović: Nisam zadovoljan proračunom za razminiranje; Bandić: Hrvatski stroj za razminiranje je naš ponos!

Foto: Damjan Tadić/Cropix

MEĐUNARODNI je dan svjesnosti o opasnostima od mina. Iako broj žrtava i neeksplodiranih sredstava opada iz godine u godinu, još uvijek bilježimo stradavanja, a 14 tisuća oznaka "Oprez- mine" nosi 680 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora RH.

Od 1991. do danas od mina je stradalo 1975 osoba. Ove godine - samo jedna koja je zadobila lakše tjelesne ozljede. Opasan posao razminiranja planira se završiti do 2019., kaže predstojnik Ureda ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Mladen Crnković. "Mislim da ćemo taj posao napraviti. Vremenski rok je i kratak i dugačak, a glede financija- čekamo malo bolje dane pa ćemo možda i ubrzati", rekao je Crnković.

Djelatnost HCR-a najvećim je djelom financirana sredstvima iz državnog proračuna. Posljednjih se godina nisu smanjivala, a za razminiranje i protuminsko djelovanje namijenjeno je 400-tinjak milijuna kuna. Pod minama je još 12 županija te 95 gradova i općina, a kapaciteta za posao- ima dovoljno, smatra Crnković. "647 pirotehničara, 58 strojeva za razminiranje i 16 pasa - to su sve naši kapaciteti", pobrojao je Crnković.

Svi oni rade na preostalih 680 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, a današnji je dan prilika da se i građani educiraju o njihovom poslu, ali i opasnostima te posljedicama eksplozivnih sredstava, kaže Nikica Maul iz vladinog Ureda za razminiranje. "Zadaća Ureda za razminiranje Vlade će biti i ta da se edukaciji konkretnije pristupi kako bi se ta svjesnost još dodatno produbila, te kako bi se znalo kako, tko i što smije, odnosno ne smije", zaključuje Maul.

Bandić dao podršku Međunarodnom danu svjesnosti o opasnosti od mina

Središnje događanje povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina je na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Građane se educira putem informativnih letaka, a svoj su rad prezentirali pirotehničari. Izloženi su i najnoviji strojevi i oprema.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na Cvjetnom trgu dao je podršku Hrvatskom centru za razminiranje. "Taj problem traje jako dugo i još će trebati dosta vremena da počistimo državu od ovog eksplozivnog problema", istaknuo je Bandić te dodao da "i na taj način, na Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina, ljudi koji žive s tim problemom 10-15 godina i nastoje ga riješiti, imaju podršku grada Zagreba i imat će je i ubuduće".

Stroj koji je bio izložen proizvod je jedne hrvatske tvrtke. Gradonačelnik je istaknuo kako je hrvatska pamet spasila mnoge živote. "To znači da hrvatski čovjek može napraviti sve kad hoće. Ovo je 21. stoljeće i kad Amerikanci kupuju nešto od nas onda to znači `kapa dolje` DOK-ING-u i ljudima koji to čine. Ja mislim da je ovo hrvatski ponos", poručio je Bandić.

Milanović: Nisam zadovoljan proračunom za razminiranje

Premijer Zoran Milanović nije zadovoljan brzinom uklanjanja mina. "Nisam zadovoljan proračunom za razminiranje i trebat će se naprosto više potruditi i uložiti više novca. To košta i to traje godinama i godinama, a 2001. godine očekivanja su bila da će to biti očišćeno do 2007-2008. godine, ali nije", rekao je Milanović.

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu izložen je stroj za razminiranje koji je proizveden u Hrvatskoj. Premijer je posebno istaknuo taj primjer. "Ovaj stroj za razminiranje je jedan od primjera kako Hrvatska u malim nišama može integrirati iskustvo koje ima. To je standardna oprema američke vojske i to ide u prilog našoj industriji", kazao je Milanović.

Hrvatska je dobila rok da do ožujka 2019. očisti cijeli teritorij od mina. Predsjednik države Ivo Josipović vjeruje kako će taj rok biti ispoštovan. "Očekujem da ćemo iduće godine još jednu županiju očistiti od mina, a onaj cilj da u par godina očistimo cijelu Hrvatsku je realan i mislim da ćemo ga ostvariti", poručio je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara