Milanović: Ovo što se radi Čačiću nije ljudski!

Milanović: Ovo što se radi Čačiću nije ljudski!

Foto: Davor Pongračić / Cropix

ZORAN MILANOVIĆ nije ni u Bruxellesu mogao izbjeći pitanje o Radimiru Čačiću. Premijer je s hrvatskim novinarima u glavnom gradu Belgije razgovarao neposredno prije izricanja presude Čačiću.

> Čačić je kriv!

> Reakcije na presudu Radimiru Čačiću pratite na Indexu

Novinare je zanimalo hoće li Čačić ostati potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva čak i ako bude osuđen, što se i dogodilo. Čačić je proglašen krivim, te je osuđen na 22 mjeseca zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine. No, Milanović i dalje bezuvjetno brani svog "prvog" potpredsjednika.

"Za nas je glavna pravomoćna presuda, a nju nećemo čuti danas", kazao je Milanović, te poručio da je Čačić - meta hajke!

"Na Čačića se nepravedno vrši hajka iz političkih razloga. Možda je on to isprovocirao svojim ponašanjem, ali ovo što mu se radi nije ljudski. Ovo je pokušaj da se jednog čovjeka preko svake mjere zbog njegovog malo oštrijeg karaktera, grubosti ako hoćete, naprosto zakuca u zemlju", kazao je Milanović, te dodao kako on kao predsjednik Vlade neće i ne može dopustiti medijsku harangu.

Etički neutralna situacija

Milanović je također zatražio razumijevanje za Čačića i njegov položaj, te još jednom naglasio da se radilo o nesretnom slučaju.

"Opet me tjerate da filozofiram i opet će komentatori to izvlačiti iz konteksta, ali neka. Kad se spominje etika, postoje etički opterećene i etički neutralne situacije. Da bi nešto imalo etičku komponentu, ono mora biti voljno, mora biti element volje, odluke, promišljanja odrasle osobe. U ovom slučaju toga nema. Dakle, to je nesreća kojoj je prethodilo, prema svemu što znamo, relativno normalno ponašanje onoga tko je štetu napravio. To je gospodin Čačić i on je to priznao. U ovim drugim stvarima radi se o kaznenim djelima ili kaznenim djelima pod sumnjom u kojima je osoba koja se tereti voljno ušla u određenu situaciju. To je politička etika, to je općenito etika kakvu je ja vidim", izjavio je Milanović.

"Ako netko krivo misli da ja imam utjecaj na sud, krivo misli"

Milanović se osvrnuo i na svoje ranije izjave, koje su protumačene kao pritisak na mađarsko pravosuđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tužitelji se uvijek bore za svoju stvar. To je normalno. Ako netko misli da ja imam utjecaj na odluku suda u Mađarskoj, onda krivo misli. Moj i naš utjecaj na mađarsko pravosuđe je nikakav, odnos gospodina Čačića prema mađarskom pravosuđu je respect. Stalno se pojavljuje tamo i prihvatit će svaku njihovu odluku. O posljedicama i o svom ponašanju ovisno o odluci sve je rekao. Rekao sam dosta i ja, a normalno je da državno odvjetništvo to pokušava iskoristiti za sebe", rekao je Milanović dodavši kako je jučerašnjom izjavom želio pokazati primjer odnosa između Hrvatske i Mađarske.

"Ako jučer nije bilo jasno, ponovit ću još jednom danas. Mislim da se mi ponašamo na maksimalno korektan način, da mi pokazujemo poštovanje", istaknuo je Milanović.

Orban: Nije teško uočiti razliku između smrti dvije osobe i poslovne rasprave

S hrvatskim novinarima u Bruxellesu razgovarao je i Viktor Orban. Mađarski premijer komentirao je Milanovićevu tvrdnju da mađarsko pravosuđe ne poštuje Hrvatsku.

"Iznimno poštujem vašeg premijera. Imamo vrlo dobru suradnju", kazao je Orban, te naglasio da Mađari iznimno cijene hrvatski narod. "Ne želim izazivati nikakav sukob", kaže Orban. No, ipak nije mogao ne odgovoriti Milanoviću.

Podsjećamo, hrvatski premijer usporedio je proces koji se u Mađarskoj vodi protiv Čačića s mađarskim odbijanjem pravne pomoći kada je DORH prošle godine želio ispitati Zsolta Hernadija, šefa MOL-a-

"Kao pravnik, mogu reći da nije pretjerano teško uočiti razliku između slučaja u kojem su dvije osobe poginule i poslovne rasprave oko toga je li nekom firmom upravljano dobro ili loše. Razlika je prilično jasna", kaže Orban.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara