Milanović: Suradnja s Kinom djelomično je sputana zbog Europske unije

Milanović: Suradnja s Kinom djelomično je sputana zbog Europske unije

Foto: Hina

HRVATSKI premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak u Bukureštu da je gospodarska suradnja s Kinom djelomično "sputana" zbog članstva Hrvatske u EU-u, ali da Hrvatska poput drugih članica Unije želi osnažiti odnose s Kinom čiji je premijer Li Keqiang također pokazao interes za tješnju suradnju dvaju gospodarstava.

Milanović i Li Keqiang sastali su se u glavnom gradu Rumunjske na summitu čelnika zemalja srednje i istočne Europe (CEE) i Kine kojim su nastavljeni prošlogodišnji razgovori iz Varšave između jednog od najmoćnijih svjetskih gospodarstava i tzv. Kluba 16.

"Od prošlog summita u Varšavi uspostavili smo tješnju suradnju, no još čekamo realizaciju projekata. Hrvatska je od 1. srpnja članica EU-a i većina zemlja ove skupine je na neki način sputana članstvom u Uniji", rekao je Milanović nakon sastanka s kineskim premijerom.

"Drago mi je da ćemo razmijeniti mišljenja o našoj bilateralnoj suradnji i nadam se da će ovaj skup pridonijeti jačanju naših bilateralnih odnosa", istaknuo je Li.

U hrvatskom izaslanstvu je i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je pojasnio da se u Hrvatsku može ulagati pod uvjetima javnog nadmetanja.

"Mi ne možemo ići na direktne ugovore koji će neku treću stranu dovesti u neravnopravan položaj. Stoga nema ni direktnih ugovora s Kinom, no privatni sektor može dogovarati projekte bez javnog natječaja", rekao je Hajdaš Dončić ističući da su za infrastrukturne projekte potrebni javni natječaji.

Po njegovim riječima, hrvatska strana pozvala je kineske partnere da se jave na te natječaje i ulažu u Hrvatsku, posebice u lučku infrastrukturu i privatizaciju Croatia Airlinesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ih ohrabrujemo da ulažu u Hrvatsku, garantirajući siguran povrat profita. Odrađeni su bilateralni sastanci između lučke uprave Rijeka i kineskih kompanija", kazao je Dončić i podsjetio da je krajem listopada raspisan natječaj za koncesiju na riječku luku koji predviđa utrostručenje sadašnjih kapaciteta.

Na summitu u Bukureštu, uz 16 čelnika CEE-a i kineskog vrha, sudjeluje i oko 1.000 poslovnih ljudi iz privatnog, javnog i državnog sektora. Prvi je skup održan u Budimpešti 2011., drugi 2012. u Varšavi, a kako ocjenjuju kineski mediji, Kina i tzv. Klub 16 ostvarili su od tada velik napredak u trgovini i investicijama.

Summit se u utorak nastavlja poslovnim forumom kineskih i tvrtki iz CEE-a koji će otvoriti Li Keqiang i rumunjski premijer Viktor Ponta u golemoj Palači parlamenta, nekadašnjem sjedištu Caucescuove komunističke vlade.

Ukupna ulaganja Kine u sve CEE zemlje iznose nešto više od 880 milijuna dolara, koliko iznose njezine investicije samo u Švedskoj. Strane direktne investicije 16 zemalja u ekonomiju Kine iznose 1,17 milijardi dolara, a toliko iznose samo austrijske investicije u Kini i stoga Peking smatra da je potrebno uvelike ojačati ekonomsku nazočnost u zemljama srednje i jugoistočne Europe.

Službeni podaci pokazuju da je Kina sedmi trgovinski partner Hrvatske te vodeći izvan Europe, s udjelom od 4,6 posto u ukupnoj robnoj razmjeni RH sa svijetom. Prošle je godine robna razmjena Hrvatske i Kine iznosila 1,5 milijardi dolara, od čega je hrvatski izvoz u Kinu bio 49 milijuna dolara, a uvoz iz Kine 1,45 milijarde dolara, što je ogroman deficit u vanjskoj trgovini s hrvatske strane. Stručnjake HGK-a također zabrinjava i struktura našeg izvoza i uvoza, navodeći da se većina našeg plasmana u Kinu odnosi na sirovine, dok uvozimo gotovo isključivo visokotehnološku robu.

Hajdaš Dončić: Pozvali smo Kineze da ulažu u lučku infrastrukturu i Croatiu Airlines

Izaslanstvo hrvatske Vlade predvođeno premijerom Zoranom Milanovićem u Bukureštu sudjeluje na sastanku na vrhu predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Danas se hrvatsko izaslanstvo susrelo s kineskim, a ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je da i dalje postoji zanimanje od kineske strane za ulaganje u Luku Rijeka. Međutim, iako se već duže vremena priča o kineskim investicijama, do njih još uvijek nije došlo.

"Mi kontinuirano pozivamo investitore iz NK Kine, kao i druge investitore, da ulažu u Hrvatsku, ali isključivo ulažu po kondicijama javnog nadmetanja, to jest javnog natječaja gdje svi imaju iste uvjete. Tako su i danas ponovo pozvani da ulažu u lučku infrastrukturu, a isto tako da se jave na natječaj za privatizaciju Croatie Airlines. Mi ne možemo, kao niti jedna druge zemlja Europske unije, pogodovati bilo kojoj strani i ići na neke direktne ugovore koji će neku treću stranu dovesti u neravnopravan položaj", rekao je Hajdaš Dončić te dodao da javni natječaji ne sprječavaju kineske i hrvatske privatne gospodarstvenike da sklapaju poslovne dogovore.

"Mi ohrabrujemo kineske investitore da neposredno razgovaraju s hrvatskim poslovnim sektorom gdje nije potreban javni natječaj, a za sve druge infrastrukturne projekte svugdje u Europi su potrebni javni natječaji", istaknuo je Hajdaš Dončić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara