Milanović: U ljeto sljedeće godine moramo biti u stanju prijaviti se za Schengen, to ću osobno nadzirati

Milanović: U ljeto sljedeće godine moramo biti u stanju prijaviti se za Schengen, to ću osobno nadzirati

Foto: Hina

POTRESI u Vladi, potresi u proračunu. No, potpredsjednik Vlade Branko Grčić ipak je optimističan i to zbog financija koje dolaze iz EU proračuna. Istodobno Vlada brine i o očuvanju radnih mjesta, pa osim neradnog petka, uvodi i mogućnost neradnog četvrtka. Kako je protekla prva sjednica Vlade bez Slavka Linića?

Nakon oštrog uvodnog govora premijera, sjednica Vlade otvorena je prijedlogom Zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je kako su dobili potporu socijalnih partnera. "Mi predmnijevamo da ćemo ovim zakonom ove godine sačuvati barem oko 2.000 radnih mjesta", kaže Mrsić.

U proceduru ide i zakoni o sudovima i državnim odvjetništvima čiji će se broj smanjiti, a efikasnost zaposlenika povećati. Ustrojava se tako 15 pravosudnih područja, a u svakoj će županiji biti po jedan općinski i županijski sud te državno odvjetništvo, pojasnio je između ostalog u opširnom izlaganju resorni ministar Orsat Miljenić, a nadovezao se premijer Zoran Milanović. "To je to, mogao bih još, ali da ne uzimam vrijeme", izjavio je Miljenić.

"Ima jedan čovjek koji može pričati više od Vas, a zove se Zoran Milanović", rekao je premijer i nastavio: "Hvala Vam na ovome, ovo je dugo razrađivano i vidi se da ima ne samo glavu i rep, kako se veli, nego ima i tijelo i unutarnje organe i ekstremitete. Ovo je jedan zdrav organizam koji je, što se tiče koncepta, dogovaran dugo i sad ga treba provesti. Za to ste odgovorni Vi", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
A da se radi na svim segmentima, moglo se danas iščitati i iz predstavljanja Akcijskog plana podrške izvozu kojeg je predstavila prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekavši da će se njime pomoći izvoznicima u svim fazama izvoza i u inozemstvu.

U gospodarskom tonu nastavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Izvijestio je o provedbi projekata o dodjeli bespovratnih sredstava koji se planiraju sufinancirati sredstvima Europske unije. "U ovom krugu, u ovom prijedlogu zaključka imamo ukupno 16 velikih projekata i 13 će imati dodjele bespovratnih potpora, a sve skupa je vrijedno 8,1 milijardi kuna", kaže Grčić.

Većina projekata je u visokoj fazi pripreme, rekao je Grčić i dodao da će biti spremni do kraja godine. Izvijestio je kako su i uplate u prva četiri mjeseca ove godine bile veće za 895 milijuna kuna nego naša uplata za članstvo u proračun EU.

Na Vladi je predstavljena i uredba o standardima i uvjetima koje moraju ispunjavati granični prijelazi, dio procesa ulaska u Schengen. "U ljeto sljedeće godine moramo biti u stanju prijaviti se za Schengen i to ću osobno nadzirati i nadgledati. Imamo još više od godine dana da postanemo potpuno zreli za prijem u taj sustav slobode kretanja bez ikakvog nadzora", izjavio je Milanović.

Recimo na kraju i kako su za 15. lipnja raspisani izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće Vukovara. Rokovi počinju teći od 15. svibnja. Na sjednici je govorio i nasljednik Slavka Linića Boris Lalovac odradivši tehničku odluku oko jedinstvenog sanacijskog fonda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara