"Milanović je sunce koje zalazi"

Foto: Hina

"PAD SDP-a, a rast Oraha trend je koji postoji već neko vrijeme, i to se sada posebno dramatično pokazalo. Mnogi simpatizeri ljevice koji su dosad glasali za SDP nemaju više za koga glasati pa su se okrenuli Orahu Mirele Holy. Radi se o velikom zbjegu članova SDP-a, pa konačno i neki aktivisti  SDP-ovci u neformalnim razgovorima zovu Orah El Shatt...", kazao je Indexu poznati sociolog i politolog Lalić pojašnjavajući kako se El Shattom (bio je to izbjeglički logor) naziva masovni zbjeg stanovništva Dalmacije u Egipat pred napadom njemačkih jedinica nakon pada Italije '43.

"Sličan se zbjeg događa i sada u SDP-u. Izbjeglištvo je novo političko opredjeljenje građana uglavnom lijeve i liberalne političke pripadnosti koji traže za koga će glasati nakon što SDP nije ispunio ono što je obećao", dodaje. Lalić pojašnjava kako SDP-ovi simpatizeri nemaju za koga glasati jer su razočarani SDP-om, zabrinuti su slabošću SDP-a koji od dolaska na vlast nije isporučio reforme za koje su birači iz srednjeg sloja, koji najviše glasaju za SDP-ovi, bili posebno zainteresirani.

"Oni slijedom razmjerno razvijene demokratsko političke kulture žele izaći na izbore, no glas za SDP im više nije opcija, a mračnoga Karamarka i nereformirani HDZ ne žele vidjeti na vlasti ", dodaje.

"I tako u posljednje vrijeme tisuće ranijih glasača SDP-a bježi u Orah,  Ne radi se tu ponajprije o tome da im Orah nešto nudi, da im se sviđa njihova ideologija, eventualne reforme, da ima sposobnije i uglednije kadrove, već se radi o tome da jednostavno nemaju za koga glasati i žele uputiti snažnu poruku vodstvu SDP-a te daju svoj glas daju Mireli Holy. ", dodaje.

Lalić nam kaže i kako su njega i kolegu Markovinu, nedavno dok su gostovali na jednoj tribini na Korčuli, pitali ljudi - Za koga da glasaju? "Oni su užasnuti jer ne znaju za koga glasati, a ne mogu za Milanovića... Nisam im mogao odgovoriti jer ne znam ni ja. To je pitanje svih pitanja - za koga glasati'", kaže.

Milanović je sunce koje zalazi

"Kad je Milanović prošlog tjedna rekao GONG-ovom Zeliću da ima većih problema od izmjena izbornog zakonodavstva, onda je po tko zna koji put pokazao da apsolutno ne razumije ili ne želi razumjeti u čemu je problem. Ovaj čvor treba početi otpetljavati od političkih aktera i izbornog sustava. I malom djetetu je to jasno. GONG mu nudi reformu, a on kaže da imaju veće probleme! Njegove izjave su jedno gorko ismijavanje stvarnosti i  javnosti, takvih je izjava imao napretek. Ne samo on nego i njegovi suradnici... I zato imamo sad El Shatt, masovno izbjeglištvo. No, ni unatoč tome Milanović i SDP skoro ništa ne poduzimaju, propast im se odvija ispred nosa, ali Milanovića kao da nije briga, a drugi se ne žele zamjeriti mladom vođi, koji više i nije toliko mlad i poletan", kaže nam Lalić i upozorava da je situacija, zapravo, loša.

"Orah će dobiti glasove, a Orah nema ideologiju da bi proveo reforme. Koliko god ja poštujem Holy i njen rad, ja mislim da ona ne može izvesti ovu zemlju iz krize.", smatra Lalić i zaključuje: "Sve upućuje na to da je Milanović sunce koje zalazi. I da je sigurno ono što sam ja već ranije javno upozorio  - a to je da Milanović neće biti sljedeći premijer".

Puhovski: SDP je izgubio ugled, orijentaciju i podršku 

Politički analitičar Žarko Puhovski za Index je kazao kako su rezultati istraživanja prema kojemu je ORAH prestigao SDP očekivani, no da SDP unatoč svemu ne može izgubiti vlast.

"Po mojem sudu rezultati su, svima koji prate situaciju na političkoj sceni, očekivani jer trendovi su jasno na to ukazivali. Ono što se meni čini, jest da je SDP izgubio ugled, orijentaciju i podršku, izgubit će izbore, ali ne može izgubiti vlast", kaže Puhovski.

Karamarko je razlog što će SDP opet biti na vlasti

Kao razlog toga što SDP ne može izgubiti vlast, Puhovski navodi predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

"Zahvaljujući činjenici da je Karamarko uveo jednu vrstu politike u kojoj je nezamislivo da bilo tko s ljevice ili pravih liberala, surađuje s ovakvim HZD-om. On tjera ORAH i Laburiste, ako se oporave, na to da kad budu izbori koaliraju s SDP-om i na taj način SDP ne može izgubiti vlast neovisno katastrofalnim rezultatima svoje vlade.", objašnjava Puhovski.

SDP ništa ne čini

Dodaje kako se sve može promijeniti, no čini se kako SDP zbog anketa nije niti zabrinut niti pokušava nešto učiniti.

Na pitanje koliko su zapravo takva istraživanja relevantna, Puhovski kaže kako smatra da su relevantne kada je riječ o omjerima. "HDZ je sigurno najjači, Orah raste, a SDP pada. Da bi se točno vidjelo kolika je razlika, potrebne su nešto detaljnija istraživanja. Po meni, vjerojatno je HDZ još nešto jači nego što se pokazuje, a moguće je i da su Laburisti nešto jači. Ali u smislu ishoda izbora, mislim da se može dosta zaključiti iz rezultata", kaže za Index Puhovski.

Grbin: Nismo sretni, ali bolje da je to Orah nego netko drugi

U jutrošnjoj emisiji "Poligraf" Hrvatskog radija pad popularnosti SDP-a komentirao je kratko SDP-ovac Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i  politički sustav.

"Sigurno da nismo sretni zbog toga. No, ako već birači biraju nekoga drugog, bolje je da je to Orah, iako je kolegica Holly bila potpuno jasna da ne želi koalirati s SDP-om", kazao je Grbin, prenosi HRT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara