Milanović o Pelješkom mostu: To je super varijanta, no netko to mora platiti

Foto: Arhiva

PREDSJEDNIK hrvatske vlade Zoran Milanović izjavio je u subotu kako Hrvatska i Bosna i Hercegovine moraju naći načina da riješe problem međudržavne granice, a istodobno je naznačio kako bi gradnja Pelješkog mosta u konačnici ipak mogla biti rješenje za povezivanje hrvatskog juga s ostatkom zemlje.

U intervjuu za bosanskohercegovačku javnu televiziju BHT 1 Milanović je kazao kako je u cilju rješavanja problema međudržavne granice i pokrenuo postupak ratificiranja sporazuma iz 1999. godine kojega su potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

"Taj je sporazum rezultat minucioznog rada stručnjaka i u toj vjeri bi ga trebalo i ratificirati", kazao je Milanović, ponovivši kako je ipak najveći problem to što u BiH nije bilo moguće naći partera za rješavanje ovog pitanja.

Na upit kako će se na kraju povezati područje Dubrovnika s ostatkom Hrvatske, Milanović je kazao kako postoje izgledi da to ipak bude most, jer je cestovni koridor prekomplicirano rješenje.

"U početku mandata sam se zalagao za koridor. Most je super varijanta, no netko to treba platiti i ja nisam htio neodgovorno obećavati most za kojega hrvatska država nema novaca", podsjetio je Milanović na historijat rasprava o povezivanju hrvatskog juga s ostatkom zemlje.

S obzirom na činjenicu da se sada očekuje i stručna preporuka o najboljem rješenju, hrvatski premijer drži kako bi to u konačnici ipak mogao biti most, no uz uvjet da rješenje financijski podupre EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šanse da to bude most nisu male, ali po principu financiranja Europske komisije", kazao je Milanović

Komentirajući dvodnevni radni posjet BiH, tijekom kojega je obišao neke krajeve u kojima žive Hrvati, Milanović je istaknuo kako osim Sarajeva ima obvezu posjetiti i druge dijelove BiH.

"Glavni problem i u krajevima BiH koji su većinom naseljeni Hrvatima je manjak posla, a to je i glavni problem ove zemlje (BiH)", kazao je Milanović.

Komentirajući provedbu popisa u BiH, predsjednik hrvatske vlade pojasnio je kako se u kampanju pozivanja na sudjelovanje u tom procesu nije želio uključivati kako se njegove izjave ne bi pogrešno tumačile.

"Moj dolazak u BiH neće imati ni pozitivnog ni negativnog učinka", kazao je Milanović dodajući kako je to unutarnja stvar BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara