Milanović traži pomoć EU zemalja: Orban nam šalje dva zakona za "kroćenje" kredita u švicarcima

Milanović traži pomoć EU zemalja: Orban nam šalje dva zakona za "kroćenje" kredita u švicarcima

Foto: FAH

HRVATSKA vlada zatražila je od Mađarske pomoć u rješavanju problema s kreditima u švicarskim francima, prenosi Nova TV.

Nakon što je danas Vlada Zorana Milanovića s telefonske sjednice u hitnu saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima će se tečaj švicarskog franka fiksirati na 6,39 kuna na rok od godinu dana, premijer je za pomoć odlučio upitati i susjede.

> Vlada telefonom dogovorila hitne izmjene zakona: Švicarac se fiksira na 6,39 kuna

Vlada je tako potražila pomoć mađarskih kolega, a Mađari šalju dva zakona koji su njima pomogla da izađu na kraj s problemom.

Mađarski zamjenik ministra financija Andras Tallai potvrdio je suradnju te naveo kako je u tijeku prijevod zakona na engleski jezik, dodajući kako će do kraja dana prevedeni zakoni biti u Hrvatskoj.

"Evo netom prije nego što sam došao na ovaj intervju obavijestili su me da je u tijeku prevođenje zakona na engleski jezik. Rečeno mi je da će prijevodi biti poslani u Hrvatsku do kraja dana", kazao je Tallai za Novu TV.

Banke: Mađarska nesigurna za investicije

Među dva zakona nalazi se i fair bank law, koji obvezuje banke na pošteno poslovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova TV je objavila i da je u Mađarskoj rastom tečaja švicarskog franka izravno bilo pogođeno 1,2 milijuna ljudi, među kojima i mnogi gospodarstvenici, ali i jedinice lokalne samouprave.

Donošenjem posebnih zakona dužnicima je omogućeno da kredite pretvore u forinte po fiksnom tečaju ispod tržišne vrijednosti, zbog čega su tamošnje banke Mađarsku proglasile zemljom koja je nesigurna za bilo kakve vrste investicija. No, upravo zbog tih zakona, nedavni nagli rast tečaja švicarskog franka nije imao utjecaja na korisnike kredita u Mađarskoj.

Čelična ruka Viktora Orbana

Podsjetimo, kontroverzni mađarski premijer Viktor Orban u studenome je prisilio banke da usvoje financijske sporazume i konvertiraju hipotekarne kredite izdane u "švicarcima" u nacionalnu valutu.

Prema procjenama Mađarske središnje banke, potez je u posljednjim danima spriječio porast duga u domaćinstvima u iznosu od 700 milijardi forinti. 

Zahvaljujući sporazumu s bankama, Mađarska je danas suočena s "ograničenim učinkom" snaženja franka, kažu iz tamošnje Središnje banke koja je iz deviznih rezervi povukla tri milijarde eura kako bi pomogla bankama da klijentima vrate preplaćene iznose kreditnih rata, piše Bloomberg.

Ministarstvo financija: Tražili smo pomoć svih EU zemalja, ne samo Mađarske

Ministarstvo financija objavilo je  priopćenje u kojemu je reagiralo na medijske navode o tome da Vlada Zorana Milanovića traži pomoć mađarskih kolega pri rješavanju problema uzrokovanih divljanjem tečaja švicarskog franka.

"Predstavnik hrvatskog Ministarstva financija je na sastanku EFC-a u neformalnim kontaktima zatražio od predstavnika svih država članica Europske unije, čiji su građani izloženi valutnom riziku švicarskog franka, njihove prijedloge rješavanja te problematike, a ne samo mađarski model", stoji u priopćenju koje potpisuje Sanja Bach, glasnogovornica Ministarstva financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara