Milanović u Taču ručao s Gabrićem

Foto: Marko Prpić/Pixsell

PREDSJEDNIK Nacionalnog foruma Nikica Gabrić potvrdio je Hini da je jučer bio na kavi s premijerom Zoranom Milanovićem, da je tema razgovara bilo izdvajanje HZZO-a iz proračuna, te rekao kako mu je tom prilikom predao pismo u kojem ga poziva da pokaže državničku mudrost tako da sve zainteresirane političke strane pozove na veliki konsenzus.

Za kavu s premijerom nakon konferencije za novinare na kojoj je Milanović rekao da smjenjuje ministra Linića, Nikica Gabrić je rekao kako je bila dogovorena prije. Kako je objavio Večernji list, kava se pretvorila u ručak, a mjesto događaja je Milanoviću omiljeni Tač, zagrebački restoran koji ima tajnu sobu u kojoj se premijer rado nalazi s Ninoslavom Pavićem.

Gabrić nahvalio Milanovića, no tvrdi: Ne ulazimo u koaliciji

Upitan o smjeni Slavka Linića, Gabrić je rekao da je Milanović trebao imati hrabrosti to napraviti deset dana prije izbora, ali da nije mogao tolerirati promašaj od 26 milijuna kuna za preplaćeno zemljište u odnosu na npr. četiri milijuna kuna za preplaćenu zgradu u slučaju Lovrić Merzel.

"U SDP-u postoji nekoliko grupacija koje su nezadovoljne kako Milanović vodi stranku i socijaldemokratsku ideju i ovo je namjerno izazvan mali puč koji će izazvati preslagivanja unutar SDP-a, rekao je Gabrić i naglasio kako ne misli da će riječka ili zagrebačka organizacija u ovom trenutku pobijediti Milanovića.

Zdravstvo se ne može riješiti bez velikog konsenzusa i to sam jučer savjetovao Milanoviću - da mora stvoriti konsenzus sa svima, uključujući i HDZ, Nacionalni forum i druge opcije, da mora postići konsenzus i kad je riječ o mirovinskom sustavu i obrazovanju, jer su to sve nadstranačka pitanja. Ako se to ne može postići onda ova zemlja nema budućnosti, rekao je Gabrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gabrić je naglasio kako susret s Milanovićem nije bio dogovor o koaliciji, niti bi on, dodao je, na nju pristao.

"Nama je cilj izgraditi centar i pokazati da se može postići dijalog. Ja surađujem i s Tomislavom Karamarkom, redovito se družimo, govorim i njemu o potrebi stvaranja koalicije. Mogu razgovarati i s njima i s predsjednikom Republike i s nuncijem. Iako nisam religiozan, šest sam se puta sastao s nuncijem, jer Crkva vidi u meni osobu sklonu dijalogu i traženju rješenja, rekao je Gabrić.

Na euroizborima očekuje jedan mandat

Gabrić je okupljenima na skupu u gradskoj knjižnici rekao da očekuje da će osvojiti jedan mandat jer Forum djeluje tek četiri mjeseca. Izbori će koalicijama HDZ-a i SDP-a donijeti po četiri mandata, laburistima, Orahu i Nacionalnom forumu po jedan, a Savez za Hrvatsku neće prijeći prag, već će se to biračko tijelo prikloniti HDZ-u, procjenjuje Gabrić.

Bude li europarlamentarac, najviše će se baviti zdravstvom, socijalnom politikom, obrazovanjem, poduzetništvom i turizmom, a prije svega toga dovođenjem poslova u Hrvatsku, "a ne da naši ljudi odlaze tražiti posao izvan Hrvatske."

Vladimir Ferdelji smatra da je smjena ministra Linića unutarstranačko pitanje kojom, ekonomski gledano, nije napravljena ni šteta ni korist. Po njemu je vladavina i HDZ-a i SDP-a u 24 godine rezultirala velikim porazom te sada postoji nova opcija, Nacionalni forum, spremna na kompromise i s lijevima i s desnima i to samo o temama budućnosti, uz stručnost i etičnost kao preduvjet.

Lubura će kako je rekao u EU parlamentu promicati prava potrošača i red u telekomunikacijama, a Jadranka Kosor s svojeg 11. mjesta na listi poručila je da se u politici vlastiti interesi uvijek moraju staviti ispod nacionalnih i državnih, da se naši problemi neće riješiti bez dogovora. Poručila je biračima da je stoga važno dati povjerenje Nacionalnom forumu čiji kandidati njeguju civilizaciju građenja, a ne rušenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara