Komadina danas brani Linića kao što je 2009. branio Bandića

Foto: Branimir Bradarić/PIXSELL

ZLATKO KOMADINA danas je svojim izjavama jasno dao do znanja da premijer Milanović više nema potporu riječke frakcije SDP-a zbog načina na koji je Slavko Linić smijenjen s mjesta ministra financija. Na večeras održanoj sjednici Predsjedništva stranke odlučeno je "privremeno primirje", a kako će se razriješiti sukob riječkog SDP-a i Milanovića doznat ćemo nakon izbora za Europski parlament, kada će biti održana sjednica Glavnog odbora stranke.

Ovo nije prvi put da je Komadina ušao u otvoreni sukob s Milanovićem i suprotstavio mu se zbog načina na koji rješava probleme u stranci. Podsjetimo, na sjednici Predsjedništva SDP-a 4. studenog 2009. godine izbio je pravi verbalni sukob između Komadine i Milanovića, koji je na kraju rezultirao izbacivanjem Komadine sa sjednice.

Povod sukobu bio je, podsjetimo, zahtjev Komadine da Predsjedništvo stranke raspravi o događajima u zagrebačkoj Skupštini, kada je većina zagrebačkih vijećnika SDP-a žestoko napala Milana Bandića i odbila njegove prijedloge rebalansa proračuna te zahtjev za raspisivanje referenduma o lokaciji nogometnog stadiona. Na sjednici se raspravljalo i o vijesti o tome da će Bandić objaviti kandidaturu za predsjednika države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komadina je, baš kao što je slučaj danas sa smjenom Linića, zamjerio vrhu stranke što su u sukob s Bandićem išli javno umjesto da stvar riješe interno unutar stranke. Tijekom rasprave o Bandiću i situaciji u zagrebačkom SDP-u u vrhu stranke došlo je do žestoke svađe. Oštro su se verbalno sukobili Milanović i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, pa ga je šef stranke doslovno potjerao sa sjednice.

Kao razlog navodila se činjenica da je Milanović zamjerio Komadini način na koji je govorio i rječnik koji je upotrebljavao - navodno je psovao. Milanović je Komadini kazao da on vodi sjednice Predsjedništva i da mu on ne može nametati teme dnevnog reda. Uslijedila je prepirka te je u jednom trenutku iznervirani Milanović Komadini rekao da se s njim ne može tako razgovarati te da ako tako misli nastaviti napusti prostoriju. Komadina je navodno postao neugodan prema Špremu i Jelušiću, dobacivao im da ne znaju Statut svoga grada, da se HDZ-u ne bi moglo dogoditi da se okrene protiv svog gradonačelnika.

I dok je Komadina tada ostao bez sankcija zbog usporedbe SDP-a s HDZ-om, Aleksandru Kolarić Milanović je izbacio iz stranke nakon teksta koji je napisala za Index u rujnu prošle godine, a u kojem poziva SDP-ovce na pobunu protiv samovolje stranačkog šefa.

"Bez filozofiranja, bez vrijeđanja i izmotavanja i sofističkih objašnjenja. Tko šuti, slaže se. Vidjeli smo koliko je državu koštala višegodišnja šutnja vodećih HDZ-ovaca okupljenih oko Ive Sanadera. Nitko nikada nije ništa zucnuo, osim hvalospjeva", napisala je Kolarić, a ta ju je usporedba Koštala mjesta u stranci. Premijera su u tome podržali svi članovi predsjedništva SDP-a, osim Davora Bernardića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara