Milanovićev ministar afera: Varga se ispričao, ali nema namjeru odstupiti

Milanovićev ministar afera: Varga se ispričao, ali nema namjeru odstupiti

Foto: FAH

"POŠTUJEM odluke povjerenstva i uvažavam njihovo tumačenje odluka. Ispričavam se javnosti zbog svojih nenamjernih propusta. Posvetit ću se daljnjoj provedbi reformi u sustavu zdravstva".

Sadržaj je to priopćenja kojeg je Siniša Varga poslao medijima nakon što mu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odrezalo 20.000 kuna kazne. Kažnjen je, podsjećamo, jer je udruzi CIMS, čiji je bio član, omogućio pokroviteljstvo teško 50.000 proračunskih kuna.

Povjerenstvo protiv Varge pokreće i daljnje postupke te se tako još mora utvrditi je li Varga smio obavljati poslove u KB Dubrava, za koje je dobivao redoviti mjesečni honorar, u vrijeme dok je bio ravnatelj HZZO-a i ministar zdravlja.

> Povjerenstvo za sukob interesa: Varga je kriv!

> Škaričić: Milanović se pomirio s gubitkom izbora, ali ne i s gubitkom prijatelja Varge

Ministar afera

Varga je ministar zdravlja malo više od pola godine, a već iza sebe niže afere što netko ne sakupi ni u četverogodišnjem mandatu. Jednu za drugom ministar ih samo niže kao da želi pomoći medijima u punjenju stranica, a jedina kazna koju će platiti je ona od za njega, pišljivih 20.000 kuna koliko mu je naredilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Ovo ga je tijelo kaznilo globom jer su zaključili da je Varga bio u sukobu interesa kada kao ravnatelj HZZO-a i ministar zdravlja udrugi CIMS, koje je bio član, osigurao pokroviteljstvo vrijedno 50.000 proračunskih kuna.

S plaće će mu se tijekom pet mjeseci skidati po četiri tisuća kuna, što na ministarsku plaću i nije neka kazna.

Na istoj je sjednici Povjerenstva pokrenut postupak o slučaju kojeg je Varga sam prijavio.
Ministra zdravlja je zanimalo smije li se javiti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša za poticaje za kupnju hibridnog automobila, s obzirom na funkciju koju obnaša.

Država mu pomaže u kupnji privatnog auta

Zanimljivo je da je Varga mišljenje Povjerenstva tražio tek nakon što je uzeo 30.000 kuna poticaja i sklopio ugovor o kupnji automobila. Na ovaj način je Varga, prema mišljenju Povjerenstva, povrijedio načela djelovanja dužnosnika, ali nikakve sankcije nisu mu izrečene, što je također zanimljivo.

Kriv je, ali ne baš toliko da ga se kazni. Kakve veze ima što je ministar, a od države uzima pomoć za kupnju vlastitog automobila. To je u našoj državi očito sasvim normalna pojava. Nije da se prije nismo susretali sa državnim dužnosnicima koji su kreditirani od strane iste države.

I tako je Varga ostao potpuno neokrznut činjenicom da mu je država ovom subvencijom pomogla u kupnji privatnog automobila. Njemu će se to isplatiti jer su u konačnici troškovi na električna vozila puno manji jer manje troše, registracija je jeftinija, a i oslobođeni su svih poreza. Država mu pomaže da on uštedi. Baš lijepo od nje.

No, nije to jedina priča o Vargi i automobilu.

Službenim autom odlazi na skijanje

U prosincu je zbog odlaska na skijanje sa službenim autom također punio novinske stupce. Javnost za to vjerojatno ne bi ni doznala da ga gledatelj RTL-a nije fotografirao na sjeveru Italije na skijanju, kamo je otišao službenim automobilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što su iz Ministarstva zdravlja poručili kako je sve odrađeno po zakonu i kako u priči nema ništa sporno, Varga je ubrzo u državni proračun uplatio 3.679,76 kuna, kako bi nadoknadio troškove svoje avanture. Uz to je objasnio da su mu stručne službe očito krivo protumačile što znači pravo na automobil i vozača 24 sata dnevno.

I tako je sa samo 3600 kuna Varga pomeo za sobom još jednu aferu.

A prisjetimo se kako je s bahatim trošenjem novca poreznih obveznika ministar zdravlja, počeo još dok je bio ravnatelj HZZO-a.

U vrijeme dok hrvatsko zdravstvo grca u dugovima, u bolnicama kronično nedostaje i osoblja koje u sve većem broju odlazi na rad u inozemstvo, a o materijalu da i ne govorimo pa se mnoge pretrage već sredinom mjeseca ne izvode jer za to nema sredstava, HZZO je uredio sobu za sastanke za nevjerojatnih 1,2 milijuna kuna.

Kako za sve ostalo, tako je i za ovo Varga našao objašnjenje ističući kako je i njega jednom "stepla" struja.

Zlatna soba za sastanke

Ministar zdravlja kasnije je tvrdio da nije znao kolika je ukupna cijena uređenja dvorane od 50-ak kvadrata, zato što se nabava građevinskih usluga, namještaja i informatičke opreme nije obavljala odjednom.

"Mene je osobno struja stepla na šalteru jer su instalacije izrazito stare. Mijenjanje instalacija, zvučno izoliranje prozora i zvučna izolacija između dvije prostorije je nešto što je nama bio uvjet prema projektima koje imamo", izjavio je Varga.

I dok se nema za zavoje, rukavice, maske i ostali neophodni materijal za normalno funkcioniranje bolnica, djelatnici HZZO-a u sobi za sastanke imaju stol vrijedan 90.000 kuna.

Nije to bilo kakav stol. Ovaj je posebno naručen iz Danske jer ga vjerojatno hrvatske tvrtke ne bi znale tako dobro napraviti. Ima čak i rupe za kablove. Za hrvatsku drvnu industriju očito prekompliciran zahvat.

A ni njihove pozadine neće sjediti u tamo nekim neudobnim stolcima. Svaki od njih plaćen je 1270 kuna, a ima ih 14. Za te novce stolci bi trebali imati ugrađene grijače i rashladne uređaje.

Sam sebe zaposlio u bolnici

O protiv ministra Varge vodit će se još jedan postupak. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odlučilo je utvrditi je li Varga smio obavljati poslove u KB Dubrava u vrijeme dok je bio ravnatelj HZZO-a i ministar zdravlja.

Tu je aferu za Index razotkrila Nataša Škaričić, kad smo objavili da je angažirao samog sebe u bolnici za stalni mjesečni honorar, odnosno da je kao ravnatelj HZZO-a dao KB Dubrava odobrenje da ga stave na plaću.

Iako je javnost zahtijevala njegovu ostavku, Varga je za sve okrivio medije, optuživši novinare koji pišu protiv njega da su korumpirani, zbog čega se kasnije morao ispričati.

Iza sebe ima toliko afera da mu ne bi pomoglo ni da se svaki od 365 dana u godini ispričava.

Hrvatskoj treba ministar zdravlja koji će se uhvatiti u koštac s problemima u kojima se duboko nalazi hrvatsko zdravstvo, a ne da javnost umjesto toga mora čitati i slušati o njegovom rasipništvu i bahatom trošenju novca poreznih obveznika jer svi mi ne možemo tako brzo puniti proračun koliko ga on i slični njemu mogu prazniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara