Milanoviću, gdje je nestala transparentnost?

Foto: Hina

DOK HRVATSKA Vlada smatra kako se hrvatske javnosti ne tiče što je i s kim premijer Zoran Milanović radio u zagrebačkom restoranu Tač 19. rujna ove godine, kad se susreo s kontroverznim medijskim tajkunom Ninoslavom Pavićem, u civiliziranijim zemljama državni dužnosnici ne samo da odgovaraju na upite o tome s kim su se sastali već javnosti, uz izdavanje redovnih priopćenja o službenim susretima, podnose i godišnja izvješća o svojim sastancima, putovanjima i darovima koje su primili.

Primjerice, kad je riječ o američkoj predsjedničkoj obitelji, iz Bijele kuće redovito stižu izvješća o sastancima, susretima, posjetima, druženjima i ručkovima ne samo američkog predsjednika Baracka Obame, već i Prve dame. Naravno, izvještaji ne sadrže detaljne transkripte razgovora, već je riječ o priopćenjima koja sadrže kratke informacije o razlozima susreta i temama razgovora, uz pokoju prenesenu izjavu. Također, na godišnjoj se razini objavljuju i liste darova koje su Obama, ali i drugi državni dužnosnici primili.

Jedan od najsvjetlijih primjera transparentnosti kad je riječ o obavljanju državničkih dužnosti je Velika Britanija, gdje premijer, ministri i drugi visoki dužnosnici javnosti podnose detaljna kvartalna izvješća o tome s kim se sastaju, kojim povodom, što primaju kao darove, kamo su sve putovali, i što je najvažnije - po kojoj cijeni, odnosno koliko je to koštalo njihove porezne obveznike.

Što je Milanović obećao Paviću da se to mora skrivati od javnosti?

Podsjetimo, na upit o temi razgovora Milanovića i Pavića prilikom susreta, iz Vlade je stigla odbijenica: "Odbija se zahtjev za ostvarivanje prava na pristup informacijama vezanim uz predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i događaj u restoranu Tač od 19. rujna 2013. godine". Zanimalo nas je sljedeće: je li sastanak Milanovića i Pavića bio privatne ili poslovne prirode, tko je podmirio račun ručka, o čemu se točno razgovaralo, te kojim je zapravo povodom Milanović bio u restoranu odmah nakon sjednice Vlade i to baš u vrijeme kada je Europapress Holding pokrenuo predstečajni postupak u kojem Pavić od države traži da im se oproste milijunski dugovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Propisano je da je informacija svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti u obliku dokumenta, zapisa, dosjea, registra ili u bilo kojem drugom obliku, neovisno o načinu na koji je prikazana", navedeno je između ostalog u rješenju Vlade prema kojem se Indexu odbija pristup informaciji koju očigledno posjeduju, ali je unatoč interesu javnosti žele sakriti.

Prema informacijama Indexa, susret premijera Zorana Milanovića i medijskog tajkuna Ninoslava Pavića trajao je najmanje od 13.30 do 15.20 sati. Prvi je iz restorana izašao premijer Milanović, a otprilike pola sata kasnije izašao je Pavić. Ručali su u zasebnoj prostoriji.

Index je, podsjetimo, prvi objavio da se sastanak između Pavića i Milanovića održao u zasebnoj prostoriji restorana, u koju obični posjetitelji nemaju pristupa. Iz Vlade su tad potvrdili naše informacije kazavši kako je točno da su se susreli, vjerojatno uvjereni kako smo se domogli fotografije zajedničkog ručka pa ga ne mogu demantirati: "Današnji  susret predsjednika Vlade Zorana Milanovića i Ninoslava Pavića je slučajne prirode. Naime, premijer je drugim povodom bio u spomenutom restoranu i slučajno je susreo gospodina Ninoslava Pavića te se neplanirano zadržao sa njim u razgovoru", potvrdili su nam iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

No, nakon što je Index objavio članak ustvrdili su kako je riječ o - slučajnom susretu na putu do WC-a. U reagiranju poslanom iz Vlade su poručili da su se "Milanović i Pavić slučajno sreli i zadržali u razgovoru na javnom mjestu u javnoj prostoriji u spomenutom restoranu kroz koju prolaze primjerice svi gosti koji idu u toalet".
 
Zanimljivo je i da iz Vlade do danas nisu pojasnili koji je to "drugi povod" kojim se Milanović baš "slučajno" zatekao u Taču u vrijeme kad je ondje bio Pavić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara