Milardović: Pobjeda Syrize otvara put strankama koje na radikalnu krizu nude radikalne odgovore

Milardović: Pobjeda Syrize otvara put strankama koje na radikalnu krizu nude radikalne odgovore

Foto: Hina

PROFESOR političkih znanosti i utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije Anđelko Milardović u razgovoru za Index komentira utjecaj kojeg bi izgledna pobjeda Koalicije radikalne ljevice u Grčkoj mogla imati na politički krajobraz Europske unije.

> Izlazna anketa: Syriza najvjerojatnije odnijela povijesnu pobjedu u Grčkoj

"Ako se ostvari scenarij pobjede Syrize na izborima u Grčkoj to će se, naravno, odraziti na život unutar grčkog društva ali i na ostale južnoeuropske zemlje, poglavito na Španjolsku gdje je struktura problema vrlo slična. Ukoliko i u Španjolskoj na sljedećim izborima dođe do zaokreta, u smislu pobjede iste ili slične opcije, onda će se početi mijenjati politički krajobraz Europske unije," kaže Milardović. 

"Mora se pritom voditi računa i o tome da se predizborne komunikacijske strategije stubokom razlikuju od onih kad se stigne na vlast. Za očekivati je određenu dozu raskoraka i diskrepancije između izbornih obećanja i mogućnosti njihove realizacije. Mi ćemo tek vidjeti što će taj profesor političkih znanosti Tsipras moći napraviti po pitanju svojih predizbornih obećanja koja su ipak u kategoriji radikalizma, odnosno hoće li on taj radikalizam, u smislu korjenitih zahvata u društvu u konačnici i demonstrirati. Mislim da će biti zanimljivo vidjeti njegov kapacitet realizacije tog radikalizma prema unutra, ali i prema vani. To se pogotovo odnosi na pregovore s Unijom, on ne zagovara izlazak iz EU ili eurozone, pa pretpostavljam da će se u pregovorima fokusirati na zaduživanje pod povoljnijim uvjetima. Moramo vidjeti kakvi će biti njegovi prvi potezi, vjerujem da će puno toga biti jasno prema potezima povučenima u prvih stotinu dana," ocjenjuje profesor.

Biljarska kugla

"Unutar Europske unije vladao je strah, odnosno proizvedena je jedna neizvjesnost glede rezultata, jer i u EU znaju da bi se kriza mogla pobijediti u Grčkoj, što bi moglo djelovati poput biljarske kugle na ostale zemlje koje u fenomenološkom smislu imaju istu strukturu problema. Teško je prognozirati kakav će biti širi utjecaj, ali on će zacijelo postojati  i u istočnoj Europi, u zemljama koje su pogođene špekulativnim djelovanjem švicarskog franka i globalizacijom," kaže politolog.

"Vidjet ćemo kako će se eventualna pobjeda odraziti na najpogođenije slojeve društva u cijeloj Europi, hoće li se pojaviti stranke sličnoga programa i hoće li one na pojedinačnim nacionalnim izborima preuzeti neku značajniju ulogu. U svakom slučaju, ako dođe do pobjede Syrize, mislim da ona jako dobro pada u ovu opću globalnu konstelaciju krize koja razdire tkivo većine društava u Europskoj uniji i da bi mogla dovesti do pojave stranaka koje na radikalnu krizu nude radikalne odgovore," rekao je za Index Milardović.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara