Miljenić se sutra sastaje s povjerenicom Reding: Hoće li pronaći kompromis oko "Lex Perkovića"?

Foto: Guliver image/Getty images

POTPREDSJEDNICA Europske komisije Viviane Reding sastat će se u srijedu u Bruxellesu s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem kako bi pokušali pronaći kompromis o primjeni europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj, doznaje se u utorak navečer u Europskoj komisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Reding je u utorak u Helsinkiju izjavila da još nije postignut kompromis s hrvatskom vladom o europskome uhidbenom nalogu i da očekuje da Hrvatska promijeni zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije te rekla kako očekuje ministra Miljenića u Bruxellesu kako bi razgovarali o hrvatskom zakonu o provedbi europskog uhidbenog naloga.

Europska komisija je prošli tjedan započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom. Zemlje članice imaju deset radnih dana da se očituju o tome pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako se ona u sljedećih nekoliko dana ne uskladi s europskim zakonima. Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mjera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara