Ministar Matić o izvješću o grobljima žrtava Drugog svjetskog rata: Rezultati su na jednoj, a ideologija na drugoj strani

Ministar Matić o izvješću o grobljima žrtava Drugog svjetskog rata: Rezultati su na jednoj, a ideologija na drugoj strani

Foto: Hina

PODNOSEĆI Saboru izvješće o provedbi Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih grobalja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja za prošlu godinu, koje je matični odbor nije prihvatio, ministar branitelja Predrag Matić je rekao kako su rezultati ne jednoj, a ideologija na drugoj strani.

Istraženo je ukupno 16 lokacija u šest županija i Gradu Zagrebu i iz njih su ekshumirani posmrtni ostaci 315 osoba od kojih su posmrtni ostatci 271 osobe dostojno pokopani, rekao je Matić. Postavljeno je prvo spomen obilježje žrtvama poslijeratnog razdoblja kod Otočca, a jučer je identificirana jedna osoba stradala u Drugom svjetskom ratu na Braču, kazao je i naglasio suradnju Saveza antifašističkih boraca i udruge "Hrvatski domobran" kao i svih vjerskih zajednica na obilježavanju spomen obilježja stradavanja žrtava iz Drugog svjetskog rata.

Istaknuo je da nadležni saborski odbori nisu usvojili to izvješće, kao ni izvješće Izvješće o radu Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje grobalja žrtava Drugog svjetskog rata i grobalja poslijeratnog razdoblja, ocijenivši da u glavama nekih ljudi Drugi svjetski rat nije završio.

HDZ-ovi zastupnici Ivan Šuker i Milan Borić prigovorili su ministru da "saborskim odborima drži lekcije", na što je Matić rekao da "se ispričava ako je nekog uvrijedio ali da samo navodi činjenice".

U objedinjenoj raspravi o izvješćima Ministarstva i Povjerenstva, zastupnik HDSSB-a Dražen Đurović kazao je kako je na sjednici Odbora za ratne veterane glasovao protiv i istaknuo da pitanje komunističkih zločina nije bavljenje Drugim svjetskim ratom. Ti su se zločini događali u doba komunizma, a protagonisti tih događaja stalno to guraju pod Drugi svjetski rat, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da je bio protiv gašenja Ureda za istraživanje zločina komunističkog režima i ustvrdio da je problem istraživanja komunističkih zločina stavljen pod tepih novim konceptom, to jest zakonom, koji je poslove bivšega ureda stavio u nadležnost Ministarstva branitelja.

Nekima je smetalo što su se događali komunistički zločini i treba se suočiti se s njima kao i sa ustaškim zločinima i zločinima NDH-a, poručio je.

HDZ protiv

U ime kluba SDSS-a Mile Horvat je rekao da je rasprava o žrtvama Drugog svjetskog rata vrlo teška i nezahvalna te da je riječ o bolnoj temi. Žrtve svih stratišta trebaju se pronaći i obilježiti i sve te žrtve su žrtve i ta stvar ne bi trebala biti diskutabilna, kazao je. Naglasio je da se počast treba u prvom redu odati civilima a potom vojnicima te da se ne može na isti način obilježiti spomen obilježja civila i vojnika. Podsjetio je i kako su u Hrvatskoj mnogi spomenici žrtava fašizma iz Drugog svjetskog rata uništeni ili devastirani.

Željko Mirković u ime SDP-a pohvalio je Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja jer se, istaknuo je, jednako odnosi prema svim žrtvama. U proteklom razdoblju Povjerenstvo je imalo dosta posla i na zadovoljavajući način ga je odradilo, ocijenio je dodavši da će Klub SDP-a podržati ova izvješća.

Boris Blažeković (HNS) podsjetio je da je Hrvatska desetljećima imala problem neistraženih grobova poginulih u Drugom svjetskom ratu i da se ovim zakonom napokon na tome počeo raditi. Rekao je da će i Klub zastupnika HNS-a podržati oba izvješća.

HDZ-ov klub neće podržati izvješća, rekao je Tomislav Ivić. Rezultati u istraživanju postoje, ali zamjera gašenje Ureda za pronalaženje žrtava zločina komunizma i Zakon o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata smatra neprihvatljivim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara