Ministar Matić poručio prosvjednicima u Vukovaru: Sve ovo moglo se izbjeći, trebalo je sjesti i pregovarati

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

U GOTOVO nemogućoj situaciji našao se ministar branitelja Predrag Matić Fred. Kao ministar mora pozivati na poštivanje zakona, kao Vukovarac i branitelj smatra da vrijeme za ćirilicu još nije sazrelo. U razgovoru za Media servis pojasnio je zašto stalno ponavlja uzrečicu: Pravo i pravda ne idu uvijek zajedno.

"Bio sam strahovito tužan i razočaran jučer kada sam vidio što se događa u Vukovaru", rekao nam je ministar branitelja Predrag Matić Fred. Mislio je, kaže, da smo to sve dosada 'prevladali i nadvladali', a tek nešto malo lakše bilo mu je kada je vidio da nasilje sinoć neće eskalirati.

"Svakako da se sve ovo moglo izbjeći ako je postojala dobra volja obiju strana. Trebalo je sjesti, razgovarati, dogovoriti, pregovarati, vidjeti... Ponekad zakon ne odgovara svakome, i pravo i pravda ne idu često ruku pod ruku. Iako je zakon iznad svega, on se ne mora uvijek kruto provoditi, to govorim pod navodnim znakovima. Može se pronaći rješenje koje odgovara svakome. Ali nasilje nikako", kazao je Matić.

Upitan koje bi to bilo rješenje koje u Vukovaru odgovara "svakome", Matić objašnjava: Ono u sredini, s kojim nitko nije u potpunosti zadovoljan, to je uvijek najbolje rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne moraju se odmah uvesti automatski sve dvojezične ploče, ali isto tako ne može se da se ne uvede ništa jer to je ustavni zakon, to smo potpisali i to se mora primijeniti. Ali dinamika, dinamika se može dogovoriti", pojašnjava Matić.

Na izravno pitanje znači li to onda da je prerano za ćirilicu u Vukovaru, odgovorio je da mu jako teško na to pitanje odgovoriti jer je i ministar i branitelj i Vukovarac. "Gledajte, ćirilica kao ćirilica sigurno nikome ne smeta, ali konotacija koju ona donosi. To je ljude uzbudilo i asociralo na negativne događaje. Trebalo se pronaći više razuma i volje s obje strane", ponavlja ministar. Premijeru se stavio na raspolaganje da osobno ode u Vukovar i razgovara sa svim stranama, a nije mu neugodno ako će mu netko zviždati. "Kod nas je uvijek i oduvijek sve imalo političku konotaciju", zaključuje.

Prosvjednicima, među kojima je velik broj njegovih suboraca Matić Fred je poručio: "Razgovor, razgovor, razgovor. Nikako ne nasilje. Kada se razgovara uvijek se dođe do nekakvog rješenja".

Ne vjeruje da će u petak, kada se bude igrala utakmica između Srbije i Hrvatske u Beogradu, doći do bilo kakve eskalacije nasilja u Vukovaru.

"Pobijedit ćemo ih 2:0 i nema razloga da se bilo što zaoštrava", uvjeren je Matić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara