Ministar Matić pred sastanak s šatorašima: Od sutra će sve biti bolje

Ministar Matić pred sastanak s šatorašima: Od sutra će sve biti bolje

Foto:FaH

VJERUJEM da će od sutra stvari krenuti na bolje, rekao je u razgovoru za Media servis resorni ministar Predrag Matić uoči sutrašnjeg sastanka s predstavnicima prosvjednika iz Savske 66 u Ministarstvu branitelja.

Iz Matićevog ministarstva priopćeno je da će se sastanak održati sutra u 10 sati u kabinetu ministra. Predstavnike šatoraša i veteranskih udruga Matić će primiti zajedno s ministrom obrane Antom Kotromanovićem, a Zoran Milanović će se pojaviti na otvaranju sastanka. Mediji će moći snimiti samo prvih pet minuta sastanka.

Sudjelovat će i premijer

Matić je potvrdio kako će uz njega i vjerojatno ministra obrane Ante Kotromanovića na jednom djelu sastanka ponovo sudjelovati premijer Zoran Milanović, a s druge strane najavljeno je, kaže, 40 do 70 predstavnika brojnih braniteljski udruga, uz Glogoškog, Klemma i Jukića. Nakon uvodnog prvog sastanka u Banskim dvorima početkom tjedna, sada ćemo o konkretnim stvarima, rekao je Matić. Istaknuo je da ima mjesta za napredak u razgovorima oko određenih načelnih stvari.

"Ove opskrbnine koje se sada zovu zajamčena minimalna naknada to je jedno te isto, samo je prešlo u sustav socijalne skrbi. Ako baš hoće da se to vrati u Ministarstvo branitelja, nemam ništa protiv. Jedino što se ništa neće promijeniti osim samog naziva", istaknuo je Matić.Kad su u pitanju konkretnije stavke tu su mu, kaže Matić, ruke vezane.

"Mandat ću odraditi do kraja"

"One su uvijek vezane uz proračunska sredstva, a ona su tolika kolika jesu i nažalost ne mogu biti veća. I ja bi volio da mi je proračun veći za milijradu, dvije kuna, pa bi onda i moj rad bio znatno prepoznatljiviji jer bi mogao puno više učiniti. Ovako, kako narodna poslovica kaže, pokrij se koliki ti je pokrivač

"Što se tiče zahtjeva za donošenjem Ustavnom zakona o pravima hrvatskih branitelja, te smjene njega i pomoćnika, Matić ponavlja kako Ustavni zakon nije u nadležnosti njegova resora, te da to treba tek vidjeti. Vezano uz smjene ponavlja da će mandat odraditi do kraja, te da nakon toga, neovisno o rezultatu parlametarnih izbora, više ne kani obnašati funkciju ministra. Zadovoljan je što će se problemi sutra napokon početi rješavati tamo gdje su se već odavno i trebali u Ministarstvu branitelja, te ponavlja da je od samog početka uvijek isticao da su im vrata njegovog resora otvorena. S optimizmom gleda na sutrašnji sastanak.

Ne želim biti optimist, ali jesam

"Vjerojatno su i sami shvatili da one scene na Markovu trgu nisu nikome trebale, da to plaši naše ljude, a kamoli strance. Vjerujem da će od sutra stvari krenuti bolje, ali već sam se nekoliko puta ugrizao za jezik. Ne želim biti pretjerani optimist, ali jesam", istaknuo je Matić.Od prosvjednika u Savskoj 66 samo traži, kaže, malo razumijevanja i objektivnije gledanje na situaciju.

"Sjediti u kafiću i pričati jednu priču je potupno drugačije nego sjediti u uredu, kako oni vole reći, u fotelji. Kad u njoj sjediš koliko god komotno izgledala ona jako žulja jer imate vezane ruke u mnogim stvarima. Pri tome ne mislim politički, već materijalno. Pa, zar bih ja voliko da postoji ijedan branitelj koji ne prima opskrbninu, pa zar bi ja volio da postoji branitelj invalid koji nije riješio stambeno pitanje? Ne mogu vjerovati da tako netko misli."Matić je istaknuo da su prijetnje koje je dobivao od početka prosvjeda nakon sastanka u Banskim dvorima prestale, te je naglasio kako vjeruje da su i vođe prosvjeda shvatile da je vrijeme za razgovor, a ne ultimatume.
 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara