Ministarstvo Vesne Pusić: "Nismo bahati prema srpskim izbjeglicama"

Foto: FAH

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova (MVEP) odbacilo je u četvrtak pritužbe srbijanske Koalicije izbjegličkih udruga da se dužnosnici u hrvatskim diplomatskim predstavništvima u Srbiji ponašaju "bahato i nezakonito" prema izbjeglim Srbima i iznijelo podatke po kojima se tim predstavništvima obratilo puno manje stranaka nego što tvrdi ta udruga.

Predsjednik koalicije Miodrag Linta poslao je u srijedu otvoreno pismo ministrici Vesni Pusić u kojem kaže da je "u prethodnih 12 mjeseci preko 30.000 prognanih Srba bilo prinuđeno da trpi bahato i nezakonito ponašanje službenika u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici".

Na Zrinjevcu, međutim, tvrde da su se u cijeloj 2013. veleposlanstvu u Beogradu i konzulatu u Subotici obratile ukupno 18.194 stranke, a kada je riječ o predmetima reguliranja prebivališta primljeno je ukupno 2249 zahtjeva (1046 u Subotici i 1203 u Beogradu).

Dakle, od svih konzularnih predmeta u 2013. samo se njih 12,3 % odnosi na reguliranje prebivališta, kažu u MVEP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka 2014. do kraja srpnja, bilo je ukupno 1304 zahtjeva, od čega u Subotici 354 a u Beogradu 950, pokazuju podaci ministarstva.

U pismu ministrici Pusić, koje su prenijeli beogradski mediji, Linta podsjeća da je 6. lipnja pisao i premijeru Zoranu Milanoviću i opisao mu primjere takva ponašanja.

U pismu tvrdi da "dužnosnici u konzulatima u Beogradu i Subotici i dalje kontinuirano provode pritisak na prognane Srbe da, ako imaju državljanstvo Srbije i srpsku osobnu iskaznicu ili izbjegličku iskaznicu odjave prebivalište i ponište hrvatsku osobnu iskaznicu".

"Pri tome se prema prognanim Srbima ponašaju bahato i iznose neistine da nemaju pravo na dvije osobne iskaznice", piše Linta koji je član zastupničkog kluba Srpske napredne stranke u srbijanskom parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara