Ministarstvo pojasnilo: Gomolj batata i dalje će se moći jesti, a steviju će se i dalje uzgajati za proizvodnju prirodnog zaslađivača

Ministarstvo pojasnilo: Gomolj batata i dalje će se moći jesti, a steviju će se i dalje uzgajati za proizvodnju prirodnog zaslađivača

Foto: Agroklub

MINISTARSTVO zdravlja pojasnilo je detalje novog pravilnika o dodacima prehrani, koji tek treba stupiti na snagu, a čija je najava zbog spominjanja batata i stevije izazvala buru u javnosti. Tvrde kako će se gomolj batata i dalje moći jesti kao što su ljubitelji tog slatkastog krumpirastog povrća i do sad bili navikli, a steviju će se i dalje uzgajati za proizvodnju prirodnog zaslađivača.

"Ministarstvo zdravlja u postupku je donošenja novog pravilnika o dodacima prehrani radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije koji, između ostalog, uređuju uporabu biljnih vrsta u dodacima prehrani stevia i batat.

U medijima se  pojavila pogrešna informacija da Ministarstvo zdravlja zabranjuje uporabu popularne biljke stevia i slatkog krumpira batat, što ne odgovara istini.

Prema prijedlogu Prijedlogu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodacima prehrani, čije se donošenje očekuje tijekom veljače, stevia i batat nisu zabranjeni, a proizvodnja tih biljaka u Hrvatskoj ničim nije dovedena u pitanje. Ministarstvo zdravlja provelo je javnu raspravu o Prijedlogu pravilnika te ga uputilo na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede.

Ono što je u Pravilniku novo je tzv. negativna lista, odnosno lista biljnih vrsta koje se ne smiju koristiti u dodacima prehrani.

To nikako ne znači da se zabranjuje korištenje batata u prehrani, kao ni uzgoj stevie za proizvodnju steviol glikozida - popularnog prirodnog zaslađivača.

Zašto se list stevie u prirodnom obliku ne može koristiti kao hrana? Razlog za to je što je list stevie  u Europi proglašen "novom hranom" budući da stevia  nije bila tradicionalno u uporabi kao hrana. Stoga se registracija i stavljanje na tržište moraju odobriti posebnom zakonom propisanom procedurom. Stevia zasad tu proceduru nije prošla a steviol glikozid, kao sastojak stevije, proceduru je prošao i odobren je za stavljanje na tržište kao sladilo.

Kod batata je problem to što korištenje izoliranih aktivnih tvari, koje sadrži gomolj biljke, nije dovoljno istraženo za primjenu u dodacima prehrani, no sam gomolj može se koristiti kao hrana u svakodnevnoj prehrani.

Dodaci prehrani su, inače, koncentrirani izvor hranjivih sastojaka (npr. pojedinih vitamina, minerala, omega3masnih kiselina itd) koje uzimamo radi obogaćivanja prehrane i poboljšanja zdravlja, obično u obliku, tableta, kapsula i drugim oblicima sličnim lijekovima. Jednostavnim rječnikom rečeno dodaci prehrani su - između hrane i lijekova, regulirani su propisima o hrani, ali zbog sadržaja koncentriranih sastojaka imaju značajniji fiziološki učinak u odnosu na klasičnu hranu, te ih ne bi trebalo miješati s uobičajenom hranom i namirnicama"
, pojašnjavaju iz Ministarstva zdravlja.

Novak: Stavili su batat i steviju među biljke izuzetne otrovnosti, što je potpuno van pameti

Informacija da su stevija i batat kao dodatak prehrani stavljeni na listu zabranjenih proizvoda u Hrvatskoj, izazvala je paniku među proizvođačima. Ministarstvo poručuje - sve ste pogrešno protumačili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivo protumačili ili ne, stavljanje batata i stevije u kontekst tzv. "nepoželjnih" namirnica, negativno će utjecati na poslovanje onih koji od njihova uzgoja žive, ističe profesor Bruno Novak, koji je među prvima u Hrvatskoj popularizirao ljekovitost stevije.

"Odjednom iz one tablice priloga 3 NN iz 2011. stevia je preko noći prešla u tablicu 5, gdje se nalaze biljke izuzetne otrovnosti. Stavili su tamo i batat i steviju, što je potpuno van pameti", smatra profesor Novak.

"Sigurno je da će šteta biti ogromna"


Ivan Knezić iz Donje Stubice jedan je od uzgajivača, kojeg je cijela priča prilično zbunila. "Ako je o tome riječ, ministarstvo je moglo prekinuti cijelu priču puno prije. Ljudi su uložili puno truda i novca, da bi sad to došli pred zabranu. To je stvarno neodgovorno".

Zbunjen je i uzgajivač Anto Jurić, koji strahuje da će oni izvući najdeblji kraj. "Sigurno je da će šteta biti ogromna. A kako i što će biti, ni njima u ministarstvu nije jasno. Pa ni meni samom", dodaje Jurić.

Kod nas je opće priznato da ako je nešto biljno, da je to apsolutno neškodljivo, što nije dobro, tvrdi nutricionist Nenad Bratković. "Trebamo imati sastojke hrane koji su sigurni za naše zdravlje i imaju određenu funkcionalnost. Stevia će i dalje biti prisutna kao sladilo Steviol glikozidi, što je jedna od stvari koje se nalaze unutar biljke. No Stevia kao tzv. `nova hrana` još uvijek nije dozvoljena za stavljanje na tržište".

"Stevia je biljka koja se sadi na našim poljima od 1920. Odjednom ju oni prekriže i više se ne smije koristiti"

To je potvrdilo i Ministarstvo zdravlja u priopćenju, gdje su, između ostalog, naveli da batat i stevia nisu zabranjeni, kao ni njihova proizvodnja. Jedino su sporni dodaci prehrani na bazi batata, te list stevije, jer njihov učinak na ljudski organizam nije dovoljno istražen. Profesor Novak s tim se ne bi složio.

"Stevia je biljka koja se sadi na našim poljima od 1920. Odjednom ju oni prekriže i više se ne smije koristiti. Čekajte malo. Znači da to netko ne zna ili netko ima skrivene namjere. Nisam dovoljno pametan da vidim u čemu je štos", kaže Novak.

Stevia je dugi niz godina bila "zabranjena" biljka u SAD-u. Legalizirana je nakon što su velike kompanije poput Coca Cole i Pepsija najavile upotrebu u svojim bezšećernim (sugarfree) proizvodima. Što se tiče EU-a, ona je i dalje poluilegalna. Unatoč tome, brojna istraživanja su pokazala da stevia kod dijabetičara pojačava rad gušterače, a dokazano je i da ova biljka pomaže u sprječavanju nastanka raka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara