Ministarstvo pravosuđa: Reding i Miljenić su razgovarali o ćirilici

Foto: Hina

MINISTARSTVO pravosuđa reagiralo je na komentar koji je na Indexu objavljen pod naslovom "Loša vijest za optimiste". Ispravak koji je poslalo Ministarstvo pravosuđa objavljujemo u cijelosti:

"U analizi autora Romana Bolkovića pod naslovom „Loša vijest za optimiste“, objavljenog 26. rujna 2013. godine u 20 sati, objavljene su netočne tvrdnje da potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, prilikom sastanka u Bruxellesu 25. rujna 2013. godine, nisu uopće razgovarali o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u odnosu na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru.
 
Ne ulazeći u ocjene i interpretacije iznesene u članku, autor navedenog teksta netočno piše: „Kao da je Miljenić s Reding razgovarao o ćirilici. Nije.“, kao i „Viviane Reding s Orsatom Miljenićem o ćirilici nije prozborila ni slova. Reding je ćirilicu spomenula odgovarajući na pitanja novinara.“
 
Kako se možete uvjeriti uvidom u transkript navedene konferencije za novinare na linku http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-824_en.htm?locale=en, potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding je, odgovarajući na pitanja novinara, osobno potvrdila da je s ministrom pravosuđa Republike Hrvatske između ostalog razgovarala i o uvođenju ćirilićnog pisma na obilježja tijela državne uprave u Vukovaru.
 
U nastavku prilažem i citat na engleskom jeziku iz tog transkripta:
 
„2. What do you think of the use of Cyrillic signs in the Croatian town of Vukovar? This policy which the government says is aimed at protecting minorities is leading to violent protests on the street.
 
[Vice-President Reding speaks]
The Minister and I have been discussing this issue, which is a wider issue than this city.
The European Commission is aware of the continued efforts of Croatia aimed at protecting the rights of persons belonging to minorities.
In line with the commitments made by Croatia during the Accession Process, the implementation of the Croatian Constitutional Act on the Rights of National Minorities has continued at a steady pace.
The Commission welcomes the efforts of the Croatian government in order to raise awareness for persons belonging to minorities in Croatia and to ensure the exercise of their rights.“

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara