Ipak bez sankcija? Reding i Miljenić u Bruxellesu o uhidbenom nalogu

Foto: Guliver Image/Getty Images

Za danas prijepodne najavljen je sastanak ministra pravosuđa Orsata Miljenića i povjerenice Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding koja je posljednjih dana zadala mnogo glavobolje hrvatskoj vladajućoj kasti.

Hrvatska ipak bez sankcija?

Kako je Index ranije doznao, Hrvatska ipak neće biti izložena sankcijama jer su potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding i predsjednik EK Jose Manuel Barosso prihvatili novi prijedlog Vlade o izmjeni Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

Prema informacijama koje je Index dobio od izvora bliskih Banskim dvorima, Vlada je predložila da izmjene zakona stupe na snagu od 1. siječnja 2014. godine, umjesto od 15. srpnja kao što su do sada predlagali. Kompromis je to na koji je europska povjerenica za pravosuđe Reding navodno pristala. Dakle, umjesto deset mjeseci, moratorij na primjenu zakonskih izmjena trajao bi oko tri mjeseca od donošenja zakona. HRT javlja da je do dogovora došlo prošli tjedan u razgovoru predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i premijera Zorana Milanovića

Iz premijerova je ureda priopćeno da "Vlada nema saznanja o dogovoru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Reding i Miljenić bi trebali u 11 sati trebali potvrditi dogovor. Zasad se ne zna što je točno dogovoreno kako bi Komisija odustala od sankcija protiv Hrvatske. Podsjećamo, Europska komisija je prošli tjedan počela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39 Hrvatskog pristupnog ugovora zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom.
 
Zemlje članice imaju deset radnih dana da se o tome očituju, a nakon toga bi se trebale odrediti sankcije, osim ako ne dođe do dogovora ili Hrvatska u sljedećih nekoliko dana ne uskladi zakon o uhidbenom nalogu s europskom pravnom stečevinom.

Komisija može i ne mora prihvatiti mišljenje zemalja članica jer je ona odgovorna za aktiviranje sankcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara