Ministarstvo zaštite okoliša: Ne postoji sukob između Zmajlovića i Vrdoljaka

Ministarstvo zaštite okoliša: Ne postoji sukob između Zmajlovića i Vrdoljaka

Foto: Damir Krajač/Cropix

MINISTARSTVO zaštite okoliša oglasilo se danas o navodnom sukobu ministara Ivana Vrdoljaka i Mihaela Zmajlovića oko projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Misija ministra Zmajlovića je aktivirati u  svom resoru sve alate koji su mu na raspolaganju kako bi se pokrenule, ubrzale, pojednostavile i potaknule investicije u skladu sa standardima zaštite prirode i okoliša. U samom vrhu te liste prioriteta je poticanje investicija u obnovljive izvore energije. Isti cilj ima i ministar gospodarstva a isti cilj ima i cijela Vlada. U svom resoru ministar Zmajlović čini sve da se poboljša investicijska klima, da se ukinu nepotrebne administracijske procedure, pojednostave, ubrzaju i pojeftine procesi ishođenja dozvola ili odobrenja iz segmenta zaštite okoliša i prirode vodeći se pri tom jedino i isključivo postulatima održivog razvoja.

Ekonomija i ekologija moraju i mogu ići zajedno, to ćemo dokazati i kroz nove Zakone poput Zakona o zaštiti prirode koji prekosutra dolazi na Vladu. A u uređenoj državi, budućoj članici EU, zakoni se moraju poštivati. Pokušaj županije Splitsko Dalmatinske da zaobiđe ili ignorira zakonsku proceduru je samo pokazatelj koliko je regionalna i lokalna vlast spremna prihvatiti pravila igre uređenih država. Prilikom dostave prijedloga izmjena prostornog plana, Županiji je od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode izdano mišljenje da je projekt vjetroelektrana moguć bez provedbe procjene utjecaja na ekološku mrežu ukoliko se u istim kapacitetima izmjesti na alternativnu lokaciju izvan područja ekološke mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se ostaje u predloženim kapacitetima na ranije utvrđenoj lokaciji unutar ekološke mreže potrebno je izraditi procjenu utjecaj na ekološku mrežu. Par mjeseci kasnije, u završnom nacrtu plana, Županija je dostavila izmjene u kojem su povećani kapaciteti u odnosu na prvotno planirane i koji su ponovno vraćeni na područje ekološke mreže što Ministarstvo ne može prihvatiti bez odgovarajuće, zakonski propisane  procjena utjecaja na ekološko mrežu.

Namjera je jasna – izigrati proceduru. Prebacivanje krivice na ministarstvo ili izmišljanje nepostojećih sukoba neprihvatljiva je razina komuniciranja u predizborno ili bilo koje drugo doba"
, priopćili su iz MZOPI-a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara