Ministri financija EU: U Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji postoji prekomjerna makroekonomska neravnoteža

Ministri financija EU: U Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji postoji prekomjerna makroekonomska neravnoteža

Foto: Guliver image/Getty images

MINISTRI financija zemalja članica EU pozdravili su u utorak dubinsku analizu makroekonomske situacije u 17 zemalja članica, koju je provela Europska komisija i u kojoj je zaključila da u tri zemlje - Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji postoji prekomjerna makroekonomska neravnoteža.

Komisija je početkom ožujka objavila dubinsku analizu u kojoj je utvrdila neravnotežu u 14 zemalja, a prekomjernu neravnotežu u njih tri - Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji.

"Vijeće se slaže sa stajalištem Komisije da prekomjerne neravnoteže postoje u tri zemlja članice (Hrvatska, Italija i Slovenija), kao i s namjerom Komisije da ocijeni nedavno usvojene mjere uključene u nacionalne reformske i konvergencijske programe tih zemalja kako bi se utvrdila jesu li najavljene mjere prikladne s obzirom na izazove i rizike povezane s neravnotežama", kaže se u zaključcima ECOFIN-a, ministarskog vijeća koje koje okuplja ministre financija svih zemalja članica.

Europska komisija će 2. lipnja objaviti analizu nacionalnih reformskih programa i programa konvergencije u kojoj će ocijeniti idu li najavljene mjere u dobrom smjeru u onim zemljama koje imaju prekomjerni deficit i prekomjerne makroekonomske neravnoteže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predmet te analize bit će Nacionalni program reformi i Program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2017. godine, koji je vlada usvojila 24. travnja.

Komisija može u svojim preporukama sugerirati određene mjere, a u slučaju da ih zemlja članica ustrajno ne provodi moguće je pokretanja postupka za ispravljanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, koji može rezultirati i zamrzavanjem dijela kohezijskih sredstava ako se ne poduzmu odgovarajuće korektivne mjere.

Hrvatsku je na sastanku ECOFIN-a predstavljao stalni predstavnik pri EU-u Mato Škrabalo.

Nitko od ministara nije komentirao izostanak dosadašnjeg hrvatskog ministra Slavka Linića, koji je danas smijenjen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara