Mirenje radnika i uprave Adriadiesela: Većina na plaćenom čekanju

Mirenje radnika i uprave Adriadiesela: Većina na plaćenom čekanju

Foto: fsb.unizg.hr

U DANAŠNJEM postupku mirenja u karlovačkom Adriadieselu, po riječima direktora te tvrtke Vladimira Hristova, dogovorili su se da će po potrebi raditi od 10 do 20 radnika, a ostali će biti na plaćenom čekanju, a po riječima sindikalnog povjerenika Borisa Klokočkog da će se rad nastaviti 19. svibnja i da je za 22. svibnja najavljen novi postupak mirenja te mogući štrajk.

U Adriadieselu zaposleno je oko 200 radnika kojima je zadnja isplaćena plaća za polovicu siječnja.

Kako je za Hinu rekao direktor Vladimir Hristov, dogovorili su se da će se zasad nastaviti rad najmanjim mogućim intenzitetom, to jest da će po potrebi raditi od deset do dvadeset radnika, a ostali će biti na plaćenom čekanju jer je tako i radnicima i tvrtki jeftinije nego da dolaze i štrajkaju.

Po riječima sindikalnog povjerenika Borisa Klokočkog, rad bi se trebao nastaviti 19. ovog mjeseca, ali je za 22. svibnja najavljen novi postupak mirenja i mogući štrajk jer bi do tada trebala biti isplaćena plaća za ožujak.

U međuvremenu, 20. ili 21. svibnja održat će se sjednica Nadzornog odbora pa Klokočki očekuje da će se znati više o financijskim rješenjima Nadzornog odbora, Uprave i Karlovačke banke (Kaba) kako bi se izbjegao stečaj.

Pozajmica Karlovačke banke u slučaju pobjede na natječaju

Direktor Hristov rekao je da je tvrtka u blokadi i da nema novca za tri i pol plaće, a sljedeće subote mogli bi znati je li ponuda Adriadiesela najkonkurentnija u ponovljenom natječaju za gradnju deset havarijskih motora za nuklearku u Bjelorusiji pa se - ako budu dobre vijesti - od Karlovačke banke mogu nadati pozajmici za hitna plaćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako trenutačno odbija kupce jer nema repromaterijala iako im je posao prijeko potreban.

Jedina dobra vijest jest ona člana Nadzornog odbora u ime Jadranskih ulaganja (29,17 posto vlasništva) Sime Lončara, koji je SMS-om potvrdio da se i Jadranska ulaganja, kao prije država (32,23 posto) i Uljanik (27,97), slažu s davanjem svojih dionica Karlovačkoj banci kao zalog za financijsku potporu tvrtki. To znači da se slažu i s prijenosom upravljačkih prava toj banci, no međusobni ugovori o odnosima i o vraćanju dionica vlasnicima, nakon što Adriadiesel izađe iz financijske krize, još nisu ugovoreni s Karlovačkom bankom.

Dugoročne obveze tvrtke su 14 milijuna kuna, kratkoročne 40 milijuna, a samo za prioritetna plaćanja potrebno je oko 12 milijuna kuna. Zbog nedostatka posla, u 2013. gubitak je bio 3,9 milijuna, a samo u prvom kvartalu ove godine zbog štrajka gubitak je još oko dva milijuna kuna, rekao je Hristov.

Ako riješimo prioritetna plaćanja i dobijemo inozemni posao za koji je natječaj u tijeku, imamo priliku da glavninu dugova riješimo iz budućeg poslovanja, to prije što imamo i razne tražbine, ali treba premostiti ovo razdoblje do dobivanja posla, dodao je Hristov.

Izvijestio je i kako je predstavnik Uljanika u Nadzornom odboru Adriadiesela Renato Fonović rekao da je Uljanik ugovorio gradnju brodova za koje će trebati 24 Adriadieselova motora, ali taj će se posao raditi 2015. godine, a do tada treba preživjeti.

Suvlasnik Karlovačke banke Marko Vuković prošli tjedan potvrdio je za Hinu da je ta banka voljna osigurati oko 12 milijuna kuna Adriadieselu za hitna plaćanja jer želi spasiti tu uglednu tvrtku visoke tehnologije i nije joj u interesu steći vlasništvo nad tvrtkom, nego je osposobiti za opstanak i tržište. Karlovačkoj banci u interesu je da ta tvrtka ozdravi kako mogla vratiti dug od oko 30 milijuna kuna, od čega je polovica izravnog duga, a za drugu polovicu ta je banka Adriadieselu jamac za kredit u HBOR-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara