Mladić na Vladinom Faceu: Zašto Hrvatska nije podržala Palestinu? Zašto smo mi neodlučni, ako je EU neodlučna?

Ilustracija: Facebook

ŽESTOKE reakcije oko suzdržanosti Hrvatske tijekom glasovanja o Palestini u UN-u preselile su se i na Vladin Facebook profil, gdje su građani cijeli dan tražili odgovor na pitanje: Zašto Hrvatska nije zauzela jasan stav?

"Zašto Hrvatska nije podržala Palestinu jučer? Zašto smo mi neodlučni ako je EU neodlučna? Zar nemamo pravo na svoje vlastito mišljenje? Uostalom, zar vlada ne predstavlja mišljenje svojih građana? Ili je vanjska politika isključivo stvar vladajućih, a građani nemaju pravo glasa po tom pitanju?

Hoćemo li tako ući i u neki rat, samo zato što vladajući, dakle Vi, smatrate da trebamo, bez obzira što narod mislio o tome? Na temelju čega uopće vi uopće donosite odluke vezane za vanjsku politiku, poput ove vezane za Palestinu? S obzirom da predstavljate i mene kao pripadnika Hrvatske, volio bih znati odogovor na to pitanje. Jer, ovako, imam osjećaj da samo radite ono što vam kažu drugi, a to nije odlika dobre vlade. Hvala", napisao je mladić na Facebook profilu Vlade.Umjesto konkretnog odgovora, dobio je objašnjenje koje stoji na stranicama Ministarstva vanjskih poslova.

"S obzirom da države članice Europske unije nisu postigle zajednički stav vezan uz glasanje o rezoluciji u Ujedinjenim narodima, Hrvatska će, uzimajući u obzir sva stajališta, biti suzdržana. Republika Hrvatska u potpunosti podupire načelo dvije države kao rješenje koje će biti postignuto kroz pregovore, a koje će u svojim temeljima imati pravo Izraela na život u miru i sigurnosti te pravo Palestinaca na vlastitu državu. Ako rezolucija bude prihvaćena od strane država članica Ujedinjenih naroda, ona će priznati status promatračke države nečlanice Palestinskoj samoupravi. Hrvatska će i nadalje podržavati napore međunarodne zajednice u pronalaženju održivog rješenja", odgovor je Vlade.

"To nije odgovor, pitao sam zašto nemamo stav ako EU nema stav!? Pa neke druge države Europske unije su podržale Palestinu, mi smo odlučili ne reći ništa jer EU nema stav određen... ??? Što nije jasno u mom pitanju", uporan je mladić.

Konkretnog odgovora Vlade zasad nema.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara