Mlakar: Vladi se fućka za mišljenje Sabora

Mlakar: Vladi se fućka za mišljenje Sabora

Foto: Goran Mehkek/Cropix

HRVATSKI sabor je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o Državnom sudbenom vijeću. Tim se Vladinim prijedlogom propisuje mogućnost da se sucima izabranima u DSV umanji obavljanje sudačke dužnosti, i to predsjedniku Vijeća za 75 posto, a članovima za 50 posto. Na sjednici se ujutro pojavilo svega šest zastupnika!

"Dakle, da bi učinili efikasnijim taj stegovni postupak, vraćamo se na ono starije rješenje koje je bilo i koje je bilo dobro. Znači, posebno će stegovno vijeće utvrđivati sve činjenice. Tri osobe, tri člana, ne cijeli DSV. Cijeli DSV će donositi odluku o tome. To će ubrzati postupke, pojednostaviti ih i jednostavno će ići brže", istaknuo je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Radi postizanja bolje mobilnosti sudaca te veće transparentnosti u odlučivanju, propisuje se obveza DSV-a da na svojim internetskim stranicama objavi potrebu popunjavanja slobodnih sudačkih mjesta zbog takvog premještaja.

Zakonske izmjene predviđaju i da kandidati za suca Vrhovnog suda, koji su podnijeli prijave na oglas, a nisu pravosudni dužnosnici, pristupaju provjeri znanja pred DSV-om. Provjera znanja sastojala bi se od izrade jedne ili više pisanih radnji, u skladu s odredbama Pravilnika koji donosi DSV.

Mlakar: Vladi se fućka što o tome što misli parlament

Sabor idući tjedan radi od ponedjeljka jer je dnevni red nadopunjen s 28 točaka. Među njima su i zakoni koji se odnose na izborno zakonodavstvo i pripremu za lokalne izbore pa oporba prosvjeduje zbog načina na koji se to radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjedan dana nije dovoljno za kvalitetnu raspravu, poručuje HDZ-ov Davorin Mlakar, a odgovara predsjednik Sabora Josip Leko.

"Pozvao bih se ovdje na jednu dubokoumnu misao predsjednika Vlade. Kada je slušao naše prigovore, onda je on na to odgovorio: 'Fućka mi se'. I ovo sada pokazuje da se Vladi stvarno fućka o tome što misli parlament i kako misli da parlament u tjedan dana može odraditi ovaj posao koji se pred nas stavlja", rekao je Mlakar.

"Ja mogu reći da ćemo osigurati raspravu i nitko od zastupnika neće biti zakinut da raspravlja i iznosi svoje stajalište, bilo u ime kluba, bilo svoje osobno. O priroitetima rada ćemo se dogovoriti i u skladu s njima i postupati", odgovorio je Leko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara