Monsanto donirao GMO sjeme poplavljenim područjima

Foto: Hina

U POPLAVAMA koje su nedavno pogodile Hrvatsku, Srbiju i BiH uništeno je više od 100 tisuća hektara usjeva, a samo u Srbiji šteta u poljoprivredi procjenjuje se na oko 500 milijuna eura.

Poljoprivrednici su ostali bez svega, a priliku da plasira svoje proizvode iskoristio je Monsanto. Kompanija je ovaj vikend srpskim poljoprivrednicima podijelila sjeme kukuruza DEKALB vrijedno oko 275 tisuća eura. Sjeme kukuruza distribuirano je Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a ukupna vrijednost doniranog sjemena za sve tri zemlje iznosi oko 445 tisuća eura.

Monsanto je donirao i sjeme rajčica, krastavaca i kupusa u vrijednosti od 75 tisuća eura.

"Nadamo se da će mali poljoprivrednici uz našu pomoć moći posaditi sve u roku od dva tjedna. Ovo je vrijeme da se iskažemo i pomognemo zajednici", izjavio je Jose Manuel Mader, predsjednik Uprave Monsanto Europe, Bliskog Istoka i Afrike, piše monsantoblog.eu.

Francuska tražila zabranu prodaje, uporabe i uzgoja GMO kukuruza

Europski ministri za okoliš postigli su nedavno dogovor o uzgoju genetski modificiranih kultura. Svaka država članica EU ima mogućnost izbora hoće li odobriti ili zabraniti uzgoj takvih kultura na svojem teritoriju.

Države članice koje se protive GMO-u neće s druge strane moći zabraniti tranzit odobrenih GM kultura preko svojeg teritorija.

Francusko ministarstvo poljoprivrede donijelo je uredbu kojom se zabranjuje prodaja, uporaba i uzgoj genetski modificiranog (GMO) kukuruza MON810 američke tvrtke Monsanto. To je ujedno i jedina sorta GMO kukuruza trenutno dozvoljena u EU.

Francuska vlada, koja smatra da GMO usjevi predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i ekologiju, pokušava trajno zabraniti GMO kukuruz, no najviši sud već je dva puta ranije srušio slične mjere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara