Morao iza rešetaka: Građevinski inspektor završio u zatvoru kako bi ga konačno osudili za mito

Ilustracija: Arhiva

JOSIP MAKJANIĆ, građevinski inspektor iz Jelse na Hvaru, danas je konačno, više od osam i pol godina nakon što je Uskok podigao optužnicu, na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen za primanje tri tisuća eura mita od francuskog investitora.

Pet godina ne smije raditi kao inspektor

Sudac Damir Romac osudio ga je na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje na tri godine uz zabranu obavljanja djelatnosti na maksimalni rok po starom zakonu od pet godina. Pomagač Vladimir Branković kažnjen je sa sedam mjeseci zatvora uvjetno na rok kušnje od dvije godine. 

Makjanić je, inače, posljednjih 15 dana proveo u pritvoru na Bilicama. Smjestili su ga iza rešetaka kako bi osigurali njegovu prisutnost na raspravi. Drugačije nije išlo, jer se do Makjanića nikako nije moglo doći. Index je o ovom slučaju već pisao prije godinu i pol dana. Tada je Makjanićeva raspravna nesposobnost paralizira slučaj duže od dvije godine. Imao je probleme s PTSP-om, tjeskobom, nesvjesticama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do presude bez pritvora nemoguće

Sudac Romac bio je u neugodnoj poziciji jer rasprava je već gotovo bila zaključena. Trebalo je tek uzeti obrane i odraditi završne riječi. Pokazalo se da je to bez pritvora nemoguća misija. Nakon objave, Makjanić je pušten na slobodu.

Ustvrdio je, inače, da s mitom nema nikakve veze, već da su mu novčanice, nađene ispod spisa u njegovom uredu - podmetnute. Slično je tvrdio i drugi optuženik. Sud im ipak nije povjerovao.

Makjanića je, inače, branio bivši HDZ-ov saborski zastupnik i direktor Dalmacijavina Marin Mileta.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara