Moscovici: Izlazak Grčke iz eurozone bio bi politički neuspjeh Europe

Moscovici: Izlazak Grčke iz eurozone bio bi politički neuspjeh Europe

Foto: Hina

EUROPSKI povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici izjavio je u ponedjeljak kako postoji volja da se postigne sporazum o nastavku pomoći Grčkoj i da ga je moguće postići.

Grčka "može i mora" postići sporazum sa svojim partnerima iz eurozone. "Za to postoji volja, a gdje ima volje nađe se i način", rekao je Moscovici uoči ključnog sastanka euroskupine, ministara financija eurozone koji će razgovarati o budućem položaju Grčke u eurozoni.

Moscovici je odbio govoriti o negativnom scenariju, što će se dogoditi ako se ne uspije pronaći sporazum s novom grčkom vladom koja želi ublažiti uvjete za nastavak financijske pomoći, što je vjerovnicima teško prihvatljivo.

"Razgovarajmo radije o tome kako danas postići uspjeh, a ne o sljedećim koracima ako ne uspijemo. Sve drugo su spekulacije", rekao je Moscovici.

Eurozona solidarna s Grčkom

Dodao je da eurozona ostaje solidarna s Grčkom, koja pak sa svoje strane mora poštovati preuzete obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski ministar financija Michel Sapin rekao je da bi izlazak Grčke iz eurozone "bio veliki politički neuspjeh za Europu" i da je zato cilj postići dogovor.

Grčki ministar financija Janis Varufakis i šef euroskupine Jeroen Dijsselbloem zajedno su stigli na sastanak, ali nijedan od njih nije davao izjave novinarima.

Austrijski ministar financija Johann Georg Schelling je izjavio da se ne može razgovarati o novom programu za Grčku, a da se ne dovrši postojeći.

Sadašnji program istječe 28. veljače i on predviđa još jednu tranšu od 7,2 milijarde eura, a zauzvrat bi Grčka morala provesti nove proračunske rezove, što nova Sirizina vlada kategorički odbija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara