Mrak Taritaš: Spremna sam biti gradonačelnica Zagreba, građani su dovoljno dugo Bandićevi taoci

Mrak Taritaš: Spremna sam biti gradonačelnica Zagreba, građani su dovoljno dugo Bandićevi taoci

Foto: FAH

MINISTRICA graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš rekla je u petak da je da spremna kandidirati se za gradonačelnicu Zagreba, ako Predsjedništvo HNS-a donese takvu odluku.

"Mi smo kao HNS spremni izaći na izbore. Ja sam se spremna kandidirati, ako takvu odluku donese Predsjedništvo stranke i zaključimo da je to dobro i za građane. Važno je to da smo spremni u bilo kojem trenutku kad budu izbori u Zagrebu, izaći na te izbore, ali nije dobro da nemamo kontinuitet vlasti i da imamo ovakve situacije", rekla je Mrak Taritaš na pitanje misli li se kandidirati na prijevremenima izborima.

Dodala je da će odluku o kandidaturi za gradonačelnicu objaviti kada bude poznat datum izbora.

Mrak Taritaš: Građani nisu zaslužili biti Bandićevi taoci

Ustvrdila je da građani nisu zaslužili biti taoci jednog čovjeka. "Netko tko je 15 godina bio na čelu grada, stvorio je sebi ime, no postoji razlika između raditi i pričati da se radi", dodala je aludirajući na gradonačelnika Milana Bandića.

Na upit o kritikama da se na poplavljenim područjima obnavljaju stambeni, ali ne i poslovni objekti, rekla je da će kritika uvijek biti.

"Odluka je bila jasna u startu, rekli smo da obnavljamo prvo stambene objekte, a onda od veljače krećemo obnavljati poslovne objekte", istaknula je Mrak Taritaš koja je s još nekoliko predstavnica HNS-a polaganjem cvijeća na biste sestara Baković obilježila Međunarodni dan žena. Naglasila je da su rješenja za obnovu gospodarskih objekata već krenula te je najavila da će njihova obnova biti gotova ovo ljeto.

Gotovo 40 posto legalizacije na razini Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenila je da legalizacija ide odlično te da podaci Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada govore da je u ovom trenutku otprilike 40 posto legalizacije na razini Hrvatske riješeno.

Po uredima, kaže, ima niz predmeta koji se mogu odbiti iz formalnih razloga, no dogovor je da se ne odbijaju još u polovici ove godine da se ljudima omogući da podnesu dopunu, jer, kako je naglasila, smisao nije formalno odbiti, već što više legalizirati.

Najavila je da će Dubrovnik do kraja godine biti kompletno gotov s legalizacijom te da će se iz daljnjeg procesa legalizacije komunalno opremiti područja koja nisu komunalno opremljena.

U 2014. godini manje rušenja i bespravne gradnje

Mrak Taritaš je istaknula da je prošle godine bilo manje rušenja i bespravne gradnje nego proteklih godina.

"Prvi razlog tome je što ljudi malo manje grade, a drugi je to što su kontinuirano inspektori na terenu", kazala je.

Prošle godine srušeno je 500 kuća što je, istaknula je, znatno manje nego prije. U tih 500 srušenih kuća su ostaci od prije koji se nisu mogli legalizirati. Bilo je 50-ak započetih gradnji i naplaćeno je 1,5 milijuna kazni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara