Mrsić: Samo dvije stvari traju vječno, rak i kolektivni ugovor

Mrsić: Samo dvije stvari traju vječno, rak i kolektivni ugovor

Foto: Marko Todorov / Cropix

ZAKON o reprezentativnosti ide u Sabor. Ukoliko ga parlamentarna većina usvoji (a sigurno hoće), prestat će važiti odredba iz 262. članka Zakona o radu.

To znači da, kako je objasnio Mirando Mrsić, više neće biti moguće neograničeno produljenje kolektivnih ugovora. Kolektivni ugovori prestat će se primjenjivati tri mjeseca nakon njihova isteka.

Tri mjeseca za dogovor o kolektivnom ugovoru

Ukoliko između Vlade i socijalnih partnera u zadanom roku od tri mjeseca ne dođe do dogovora, kolektivni ugovor prestat će vrijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo dvije stvari traju vječno. Jedna je rak, a druga je kolektivni ugovor kojem je istekao rok", pokušao je Mrsić biti humorističan.

Sindikatima sigurno neće biti do smijeha. Mrsić i sam priznaje da očekuje žustru raspravu oko ovog zakona, ali dodaje da je Vlada smatrala da se radi o području koje treba urediti.

Milanović: Moramo biti solidarni

Zoran Milanović radnike u javnom sektoru pokušao je odobrovoljiti podsjetivši da je on, kada je bivša vlada htjela mijenjati Zakon o radu, među prvima stavio potpis na zahtjev sindikata za referendumom.

"Ne bježim od toga. Neki od članova ove Vlade potpisali su zahtjev za referendum jer smo smatrali da je pokušaj bivše Vlade da izmjeni ZOR bio grub i nasilan. Mi ne radimo protiv građana, ali moramo biti solidarni", poručio je Milanović zaposlenicima kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara