NATO: Rusija neprestano naoružava ukrajinske separatiste

NATO: Rusija neprestano naoružava ukrajinske separatiste

Foto: FAH

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg optužio je u srijedu Rusiju da je nedavno povećala svoju opskrbu teškog naoružanja i druge opreme na istok Ukrajine, ali nije potvrdila nazočnost više od 9000 ruskih vojnika, na što je upozorio Kijev.

"Nećemo iznositi specifične brojčane podatke", rekao je Stoltenberg na pitanje o podacima koje je u Davosu iznio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Rusija neprestano šalje snage i opremu na istok Ukrajine, ali u posljednje vrijeme smo primijetili povećane količine opreme, posebice tenkova, topništva, oklopnih vozila i naprednih sustava zračne obrane, rekao je šef NATO-a.

Stoltenberg: Rusi ne doprinose miru

"Ta ruska vojna nazočnost ne pridonosi mirnom i dogovorenom rješenju krize u Ukrajini", dodao je nakon razgovora u Bruxellesu s Ernom Solberg, koja ga je naslijedila na čelu norveške vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ponovio poziv Rusiji da u potpunosti primijeni mirovne sporazume iz Minska potpisane u rujnu.

"Imamo više od 9000 vojnika Ruske federacije na ukrajinskom terenu, s više od 500 tenkova, teškog topništva i vozila za prijevoz postrojbi", izjavio je ukrajinski predsjednik Porošenko za govornicom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

"Rješenje sukoba je jednostavno, treba prekinuti dopremu oružja, zaustaviti dostavu streljiva, povući postrojbe i zatvoriti granicu", rekao je Porošenko aludirajući na obveze preuzete u sklopu dogovora iz Minska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara