Na Kolindinoj inauguraciji najmanje predsjednika dosad

Na Kolindinoj inauguraciji najmanje predsjednika dosad

Foto: Hina

ZA SADA je broj predsjednika koji će doći na inauguraciju Kolinde Grabar-Kitarović manji u odnosu na prethodne inauguracije, doznaje Nova TV. Markov trg će za tjedan dana tako pohoditi predsjednici Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Slovačke te predsjednica Kosova.

Lista uzvanika ipak još nije zaključena. Broj šefova država na svakoj se inauguraciji kreće oko deset. Najviše, njih 12, bilo je 2000. godine.

Doći će i predsjednici bugarskog i poljskog parlamenta te njemačkog Bundesrata. Neke zemlje poslat će ministre, a većina veleposlanike. SAD još nije odredio izaslanika. 

Kitarović hoće i građane u publici

"Svake godine se održava 50-ak inauguracija. To je postala uobičajena, normalna stvar na koju se više ne ide niti se tome posvećuje velika pažnja", rekao je diplomat Ivica Maštruko Novoj TV.

Tko će gdje sjediti, određuje red prvenstva - po dužini mandata ili nekim drugim kriterijima. Do sada su na jednoj strani Markova trga sjedili strani, a na drugoj hrvatski dužnosnici. Biti će postavljeno oko 600 sjedećih mjesta za sve uzvanike inauguracije. Međutim, iz Ureda novoizabrane predsjednice poručili su kako bi ta brojka mogla biti i nešto veća jer je Grabar Kitarović zahtijevala da na inauguraciji budu i predstavnici građana.

Osim što će Kolindu pozdraviti povijesne postrojbe i što će doći automobilom umjesto pješice kao njeni prethodnici, ovogodišnja inauguracija donosi još novosti. Prije pet godina za uzvanike je na Markovom trgu bio postavljen privremeni krov, a ove će godine biti otvoreno nebo, doznaje Nova TV.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara