Na Sveučilištu u Zagrebu počinje provedba BISTEC projekta

Foto: Wikipedia

NA SVEUČILIŠTU u Zagrebu započinje provedba IPA projekta "Building innovation support through efficient cooperation network" - BISTEC, koji se financira u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA.

Projekt je vrijedan 794 tisuća eura koji i provodit će se tijekom dvije godine s ciljem unapređenja kapaciteta visokoškolskih i istraživačkih institucija za transfer tehnologije i inovacija, uz poticanje suradnje s industrijom, investitorima, javnim institucijama i ostalim dionicima u procesu komercijalizacije istraživačkih potencijala Sveučilišta.

Uz Sveučilište u Zagrebu kao koordinatora i njegovih 15 sastavnica, sudjeluju Sveučilište u Rijeci, nekoliko institucija i organizacija iz Hrvatske te partneri iz Slovenije i Srbije. Kako je naglašeno iz zagrebačkog Sveučilišta, očekuje se da će projekt imati velik utjecaj na regionalni razvoj i konkurentnost hrvatske industrije.

Projekt se zasniva na rezultatima prethodno završenog projekta 'Technology mapping at the University of Zagreb', u okviru kojega je u razdoblju od dvije godine (2010.-2012.) provedeno mapiranje na pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (Agronomskom, Medicinskom, Prehrambeno-biotehnološkom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu te Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije) te je uspostavljena elektronička baza kompetencija istraživačkih skupina.

BISTEC će između ostalog omogućiti nastavak procesa mapiranja na Tekstilno-tehnološkom, Metalurškom, Arhitektonskom, Šumarskom i Veterinarskom fakultetu te Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Cilj mapiranja je prikupljanje svih podataka o potencijalima pojedinih istraživačkih skupina u procesu iskorištavanja znanstvenih rezultata, znanja i ekspertiza. Ono će obuhvatiti stvaranje baza podataka o svim fazama procesa inovacija - od istraživanja, do prijenosa tehnologije i patentiranja, te komercijalizacije i suradnje s profitnim sektorom.

Jedna od zadaća BISTEC-a je definiranje smjernica za daljnji rad na podizanju kapaciteta, jačanju pojedinih faza procesa putem edukacija, umrežavanja, direktne terenske podrške te promocije u području transfera tehnologije, intelektualnog vlasništva i povezivanja akademskog i profitnog sektora u svrhu što učinkovitijeg iskorištavanja znanja u istraživačkoj zajednici.

Aktivnosti su podijeljene u četiri osnovne cjeline, a provodit će ih stručnjaci Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara