Na Uni kod Kostajnice proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, kiša prouzrokovala poplave u Slavoniji

Foto: Hrvatska Kostajnica

OBORINE su prestale pa se i voda polako povlači, ali na Uni i dalje visok vodostaj. Na poplavljenim područjima u Slavoniji stanje je pod kontrolom nakon što su vatrogasne ekipe dežurale cijelu noć. Najviše su stradali voćnjaci i usjevi.

Stabilizacijom vremenskih prilika već jučer tijekom večeri polako se ukidaju izvanredne mjere obrane od poplava. Situacija se stabilizira na svim vodostajima na manjim vodotocima koji su izazvali poplave. Sa vodostajem od 418 cm rijeka Una je dosegla svoj vrhunac, a što je i posljedica obilnih oborina na pritocima posebno iz BiH, kaže nam Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

"Što se tiče samih mjera mi smo već prije 10-ak dana na području Hrvatske Kostajnice kod jednih izvanrednih mjera počeli sa aktivnostima koje smo nastavili tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana. Radi se zaštiti dijelova nebranjenog područja samog grada Kostajnice, ali pri tome očekujemo da će doći do zatvaranja prometa na prometnici kod Kuljana na dva mjesta", kaže Čavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sada se pak očekuje porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca, a gdje su već i uvedene izvanredne mjere, kao i u Slavonskom Kobašu. Posljedica je to kontinuiranih oborina u travnju, kao i ovaj vikend kada je samo u subotu palo 100 litara kiše, količina koja padne skoro u jednom mjesecu. Tome su pak prethodile svakodnevne oborine, što je dodatno otežalo situaciju.

"Tako su pritoke rijeke Save, Una, Vrbas i Bosna dobili znatni porast vodostaja što utiče na znatni porast vodostaja rijeke Save, tako da u narednim danima očekujemo proglašenje na nizvodnom dijelu od Jasenovca redovne mjere obrane od poplave, a u Jasenovcu čak i izvanrednu mjeru, kod vodostaja 800", izjavio je Čavlović.

Obilna kiša prouzrokovala poplave u Slavoniji

Obilna kiša koja je padala mjestimično na različitim područjima Osječko-baranjske županije, prouzročila je probleme. Koja su najkritičnija poplavljena područja rekao nam je zapovjednik javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, Boris Banjan:

"Najteže su pogođeni grad Našice, općine Podgorač i Đurđenovac, a jučer se otvorilo i nekoliko kritičnih mjesta na području grada Đakovo", kaže Banjan.

Vatrogasci ulažu velike napore da vodu zadrže dalje od kuća iako je na nekim mjestima voda prodrla u kanale oko kuća i u dvorišta. Nakon poplave slijedi također veliki posao, budući su se pomiješale vode iz septičkih jama i bunarske vode, pa će se bunari morati ispirati i dezinficirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara