Na aerodromu u Bugarskoj napadnut autobus sa izraelskim turistima, najmanje šest mrtvih

Foto: e-burgas.com, Twitter/@einfal, AFP

NAJMANJE šest osoba je poginulo, a 33 ih je ranjeno u napadu na autobus u kojem su bili izraelski turisti. Incident se dogodio na međunarodnom aerodromu Sarafovo, u bugarskom gradu Burgasu.

Ranije se govorilo o najmanje sedam mrtvih, ali je zasad službeno potvrđeno kako je pet osoba poginulo odmah na licu mjesta, a jedna je osoba još preminula u bolnici. Postoji šansa da bude još mrtvih. Bugarski mediji javljaju kako su u bolnicu zaprimljena najmanje 33 ozlijeđena turista. Među njima su dvije trudnice i jedna 11-godišnja djevojčica. Neki su u kritičnom stanju. Sudbina devet izraelskih turista još uvijek je nepoznata, odnosno za njima se traga.

Nepoznati muškarac nazvao turističku agenciju i kazao kako će izraelski turisti biti dočekani s dvije bombe?

Bugarska televizija BNT TV javlja kako je, prema neslužbenim informacijama, prije eksplozije nepoznati muškarac nazvao turističku agenciju i poručio kako će izraelski turisti biti dočekani s dvije bombe.

Svjedoci javljaju kako je eksplodirao aerodromski autobus, koji je izraelske turiste prevozio do zgrade terminala. Na avionu koji je u Burgas došao iz Tel Aviva bilo su 154 putnika. Među njima su navodno i jedan Amerikanac i jedan Slovenac. Popis putnika ubrzo bi trebao biti objavljen.

Navodno je, kako je jedan svjedok rekao za izraelsku televiziju, netko naknadno ušao u autobus te je odmah potom došlo do eksplozije, nakon čega je autobus zahvatila vatra. Navodno su u tom autobusu bila 44 turista, javlja Novinite.com. Fox News piše kako su putnici autobusa uglavnom bili studenti.

Dijelovi tijela letjeli su posvuda

E-burgas.com javlja kako je među poginulima i vozač autobusa. "Bilo je strašno. Meso i dijelovi tijela su letjeli posvuda", kazao je kolega preminulog vozača. Među mrtvima je i predstavnica turističke agencije. Svjedoci kažu kako su je doslovno izvukli iz pakla autobusa, ali je nekoliko minuta kasnije ipak preminula. Nije poznato je li iz Bugarske ili Izraela.

Drugi svjedoci tvrde i kako meta nije bio samo jedan autobus. Bugarski mediji javljaju kako je nakon eksplozije vatra zahvatila još dva autobusa. Vatrogasci se još bore s buktinjom. Svjedoci su za izraelsku televiziju kazali kako su bugarske službe reagirale vrlo sporo, "kao da ih se to ne tiče", prenosi Ynet. Navodno je prvim aerodromskim vatrogasnim kolima trebalo najmanje 15 minuta da stignu na mjesto nesreće.

Netanyahu za napad optužio Iran

Ispočetka nije bilo službene potvrde da je riječ o terorističkom napadu, ali sve je upućivalo na to da je eksplozija namjerno izazvana. "Ne znamo je li riječ o terorističkom napadu. Znamo samo da je riječ o eksploziji", kazao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova. Ministar unutarnjih poslova Tsvetanov kasnije je rekao kako je riječ o namjernom napadu, prenosi Reuters.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odmah je prstom pokazao prema Iranu. "Iran je odgovoran za teroristički napad u Bugarskoj. U zadnjih par mjeseci već smo vidjeli kako Iran cilja Izraelce na Tajlandu, Indiji, Gruziji, Cipru... Iranske ubojica nastavljaju ciljati nevine ljude. Iranski teror širi se svugdje. Snažno ćemo odgovoriti, sa silom", kazao je Netanyahu, prenosi Haaretz. Bijela kuća i EU također su odmah osudile napad.

Bugarske vlasti ignorirle upozorenja o mogućem napadu?

Ministar obrane Ehud Barak kazao je kako bi iza napada mogli biti standardni osumnjičenici - Iran, Hezbolah i Hamas.  Hezbolah je odmah negirao ikakvu povezanost s napadom, nazvavši izraelske optužbe "smiješnima". "Naš pokret se ne bori protiv turista", kazao je predstavnik Hezbolaha za libanonski list An-Nashra.

Nekoliko bugarskih internet portala navodi kako su bugarske vlasti ignorirale upozorenja ruskih i izraelskih izvora o mogućem napadu. U siječnju je bilo izvješća o tome kako je Izrael tražio Bugarsku da pojača sigurnost izraelskih turista koji putuju autobusom.

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev kazao je kako bugarske vlasti imaju dobru komunikaciju sa stranim obavještajnim službama i Izraelom i da bi se sigurno nešto poduzelo da je bilo pouzdanih informacija o potencijalnom napadu.

Deset minuta ranije s aerodroma poletio šef Europske banke za obnovu i razvoj

Gradonačelnik Burgasa Dimitar Nikolov kazao je lokalnim medijima da je eksploziv postavljen u prtljažniku autobusa, ali ni ta informacija nije službeno potvrđena.

Valja napomenuti kako je gradonačelnik Nikolov bio na aerodromu u vrijeme kada se dogodio napad, jer je samo desetak minuta prije eksplozija na avion ispratio čelnika Europske banke za obnovu i razvoj  Sumu Chakrabartija.

Danas je obljetnica napada Hezbolaha na Židovski centar u Buenos Airesu

Na današnji dan, prije točno 18 godina, Hezbolah je napao Židovski centar u Buenos Airesu. Tada je u eksploziji poginulo 86 ljudi.

Burgas je drugi najveći bugarski grad na Crnom moru te je vrlo popularan među izraelskim turistima. Aerodrom u Burgasu je zatvoren, a svi letovi su preusmjereni za Varnu. Otkazani su letovi iz Izraela za Europu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara