Na bugarskoj granici zaplijenili dva milijuna ugroženih jegulja

Na bugarskoj granici zaplijenili dva milijuna ugroženih jegulja

Foto: Index

BUGARSKI carinici u petak su izvijestili o zapljeni dva milijuna ugroženih europskih mladih jegulja transportiranih u kontejnerima.

U zračnoj luci u Sofiji policija je privela dvojicu kineskih trgovaca mladim jeguljama koji su ih nastojali prokrijumčariti u osam kontejnera. Putovali su iz Madrida u Sofiju, a jegulje su carinskoj kontroli prijavili kao prehrambeni proizvod.

Europska mlada jegulja, obično duljine između šest i 12 centimetara ugrožena je vrsta ribe zaštićena Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES).

Jegulje skuplje od kavijara

Trgovina navedenim vrstama biljaka i životinja bez dozvole zabranjena je diljem svijeta. Mlade jegulje u europskim se zemljama prodaju po cijeni većoj od cijene kavijara - za oko 500 eura po kilogramu, no u nekim azijskim zemljama njihova cijena doseže do 1300 eura, pojasnili su bugarski carinici dodavši da će zaplijenjene jegulje biti transportirane u Centar za spašavanje zaštićenih vrsta riba u akvariju u crnomorskome gradu Varni.

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) je međunarodni sporazum čiji je cilj sprečavanje nekontrolirane međunarodne trgovine i komercijalnog iskorištavanja ugroženih vrsta, održavanje ekološke ravnoteže unutar populacija vrsta koje su predmet međunarodne trgovine te pružanje pomoći državama potpisnicama Konvencije u postizanju održive trgovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara