Na hrvatskom tržištu prodaju se zaražene pastrve

Na hrvatskom tržištu prodaju se zaražene pastrve

Foto: Uprava veterinarstva/ Sektor za zaštitu zdravlja životinja

OD JAVNOSTI se već dulje od dvije godine krije da se na tržištu prodaju zaražene pastrve, piše N1.

Uzgajališta riba imaju problema s opasnom bolesti od koje pastrve ugibaju. Bolest im razara organe, no trgovci ribu i dalje prodaju i tvrde - virus nije opasan po ljudsko zdravlje.

Ministarstvo poljoprivrede kaže kako je u Hrvatskoj zaraženo 6 od 27 ribnjaka. Ribu napada virusna zaraza VHS, koja izaziva krvarenje u mišićima te unutarnjim organima. Kod riba izaziva slične simptome koje se pojavljuju kod ljudi koji proživljavaju hemoragične groznice, od kojih je u posljednje vrijeme najpoznatija ebola.

Ni jedna od ovih virusnih bolesti nije opasna po zdravlje ljudi, pa se riba može slobodno konzumirati ukoliko ne ispoljava kliničke znakove.

Domaća pak riba nije otporna na uvezenu zarazu, smrtnost je velika, a uzgaijvači trpe velike gubitke. Oni čija riba još nije zaražena u strahu se da će ipak oboljeti. Dovoljno je da komadić ribe završi u vodi i da se zaraza proširi. Ministarstvo poljoprivrede ipak nije obavijestilo javnost ni o bolesti ni o zaraženim ribogojištima.

Zaraza možda ne prelazi na ljude, no prelaze bakterije, paraziti ili bakterijske bolesti. Iz velikog trgovačkog lanca, koji je zatražio da ostane anoniman, kazali su kako su testiranjima,osim virusne, pronašli i bakterijsku hemoragičnu infekciju. Ipak, ni ona nije opasna za ljudsko zdravlje.

VHS je jedna od najznačajnijih bolesti pastrva, širi se kontantok sa zaraženom ribom ili vodom. Akutni oblik bolesti očituje se tamnijom pigmentacijom kože, ispupčenim očima, blijedim šrgama zbog anemije i točkastim krvarenjem oko očiju, po škrgama i u osnovama peraja.

Kronični oblik bolesti karakteriziraju simptomi akutnog oblika koji su još izraženiji. Trbušni organi su anemični,jetra je žutocrvene boje, bubrezi su povećani, po mišićima se mogu uočiti krvarenja, anus je ispupčen, a mogući su i znakovi poremetnje živčanog sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara